Hvem lager verdens beste kanelboller - Norge eller Sverige?

4. oktober er kanelbollens dag. Her har du alle de beste oppskriftene på godbiten.

Enten du kaller dem kanelboller, kanelsnurrer, skillingsboller eller til og med «kanel i svingane», bør du bokstavelig talt bite deg merke i 4. oktober - selveste kanelbollens dag. De siste 15 årene har den fjerde dagen i oktober tilhørt det saftige bakverket, etter at en gjeng svensker bestemte det slik. Vi klager ikke. Men nok tørrprat, du er jo her for bollene. Under har du en saftig dose oppskrifter på den klassiske baksten. Flere av dem mener de er verdens beste. Du får være dommer selv.

Smør dem i melis!

Den mest populære har du kanskje lagt merke til allerede. P4 gjorde i forrige uke gigasuksess med kanelbolleoppskriften de har lånt fra bakeriet i Lom. Den er blitt delt av over 21 000 personer! De får konkurranse av Idun, som for eksempel tipser om at du kan smøre melisglasur på avkjølte kanelsnurrer i stedet for sukker. Om du er tilbøyelig til å like sånt, da. Velkjente Trines Matblogg har også en delikat oppskrift på kanelsnurrer, som i tillegg kommer med et glutenfritt alternativ. Til sist kan vi dra fram en klassiker som har fått mye skrytt både her og der, nemlig Åpen Bakeris versjon av verdens beste kanelsnurrer. Akkurat denne utgaven er hentet fra boka Brød, men er å lese hos bloggen Matmisjonen. Sånn kan en amerikansk kanelbolle med karamellsaus og gresskar se ut. (Foto: AP Photo/Matthew Mead)Sånn kan en amerikansk kanelbolle med karamellsaus og gresskar se ut. (Foto: AP Photo/Matthew Mead)

Svenskene vet best?

Enten man er enig i at svenskene oppfant kanelboller eller ikke, kan man vel innrømme at de har ålreit peiling på å kna sammen et godt eksemplar av arten. De kaller til og med alfakrølltegnet for en «kanelbulle». Men nok om det, her er i hvert fall noen svenske oppskrifter om du skulle ha større lit til naboene våre når det kommer til det kanelbollefaglige. Carolines beste kanelboller anbefaler at du får ingrediensene opp i romtemperatur før du begynner monteringen, mens Sveriges Radio anbefaler Anettes kanelboller - som består av ekstra mange lag fordi Anette liker å rulle den opp og ete den som ei lisse. Vi vet ikke hva det er med alle fornavnene - kanskje svenskene er mer joviale enn oss - men Johanna Westman skal være en ordentlig røver på kanelbollebaking. Hun er til daglig kokk for Go'kväll.