Hva med litt ribbe av geit eller indisk currypinnekjøtt?

8 litt snåle julemåltider du kommer til å elske.

(upublisert) Opprettet

Indisk rogan josh-pinnekjøtt

Baljit Singh fra den anerkjente Oslo-restauranten New Delhi har bra kontroll på indisk mat, men er ikke redd for å fikle litt med malen. Han har gitt D2 en spennende oppskrift på pinnekjøtt tilberedt som rogan josh - en kraftig og smaksrik curryvariant hvor både ingefær og kajennepepper inngår.
Som tilbehør foreslår han mynteraita og mangochutney.

Ribbe av geit

Ribbeina er stort sett alltide glimrende stykker, uavhengig av dyr. Men i jula er det først og fremst sauen og grisen som må avse sine. Det finnes mer enn kurante alternativer. Hva med litt spareribs av geitekje, for eksempel? Lise Von Kroghs oppskrift går ut på å gni inn kjøttet med en eksotisk marinade, før det stekes og serveres med grønnkålchips. Ikke vær redd, geitekjøtt er faktisk verdens mest spiste! (Foto: Jay Kim/Flickr/ CC BY-NO 2.0)

Juleølkake

En liten skvett mørkt øl gjør seg ofte godt i mat, og det er vel en høvelig stor sjanse for at du har noe juleøl stående i disse dager. Da foreslår vi at du lurer unna litt til ei god julekake. Matvrakets blogg har for eksempel en spennende oppskrift på Guiness-kake. Den takler nok bokkøl
eller annet mørkt juleøl veldig greit også. Skulle det bli igjen litt er det bare å hive det i en biffgryte med øl.

Pinnekjøtt penslet med sirup

Ingen samfunnsvelter dette, men kanskje et morsomt knep for å trikse litt med den gamle oppskrifta? Etter å ha dampet pinnekjøttet i fire timer en dag tidligere, pensler Mortherese pinnekjøttet i sirup og gir det et kvarter midt i ovnen på 200 grader. Den sukkertunge kvaen gir retten en deilig karamellisert skorpe som henter enda mer smak ut av den røkte godbiten. Vel verdt et forsøk!

Koreansk kimchi-ribbe

Ribba er selvsagt heller ikke skånet for kjøkkenakrobater. I dette tilfellet er det Photchanee Pompradit, kjøkkensjefen på Oslo-restauranten Südøst, som har boltret seg i grisens rike med D2 som publikum. Selve ribba klappes inn i fivespice-krydder - en blanding av stjerneanis, nellik, sechuanpepper, fennikel og kanel - og stekes som vanlig. Helt på styr blir det ikke før Photchanee nevner at hun også lager den koreanske nasjonalretten kimchi til - en sur og kraftig fermentert kålstuing.

Ribbe med appelsin og ingefær

De impulsene er nære naboer med tusenkunstneren Andreas Viestads mer kinesiske ribbevariant, som benytter både appelsin og ingefær. - De siste årene har jeg kjørt et dobbeltløp, og lagd to parallelle juleribber. Øverst i ovnen står det en tradisjonell ribbe. Under, i den samme ovnen, står det en panne med en boblende, sydende søt og salt ribbe, forteller han i en av sine Dagbladet-spalter. Helligbrøde 1) Den bombarderes med en blanding av stjerneanis, appelsin, løk, appelsinjuice og soyasaus. Helligbrøde 2) Med mindre du skjærer av svoren og steker den for seg selv, blir den aldri i verden særlg sprø. Men! Den eksotiske varianten blir en saftig smaksekplosjon som gjør seg like godt på grillen om sommeren som tilbehør til Sølvguttene klokka 5.

Krydret riskrem

Til dessert kan du jo prøve å lage en krydret riskrem med mango coulis etter Mat På Bordets oppskrift. Krydderdelen kommer i all hovedsak fra en blanding av ingefær, kardemomme, nellik og kanelstang. Det gir den småtrauste klassikeren et indisk løft. Litt mer arbeid, kanskje, men desto mer imponerende når bollen kommer snurrende inn på matbordet. Under har du for ordens skyld to litt mer tradisjonelle varianter.

Lutefisk med brunost og jordbærsyltetøy

Nå er vi inne i den delen av testen som står i fare for å drive litt gjøn med enkeltes veletablerte tradisjoner. Sorry! Vi har ingen oversikt over hvor stor del av befolkningen som nyter lutefisken sin med brunost oppå, men noen gjør det i hvert fall. Og Halden Dagblad mener strimlet brunost gjør lutefisken til en magisk smaksopplevelse. De foreslår en gudbrandsdalost eller fløtemysost, og drister seg samtidig til å anbefale en liten klatt jordbærsyltetøy ved siden av. Førde-spesialitet, visstnok. Alternativt, i alle fall!

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.