Her er våre beste tips til hvordan du bruker restematen

I anledning nasjonal restetorsdag har vi samlet et titalls gode oppskrifter til alle slags restemat.

(upublisert) Opprettet
I gjennomsnitt kaster nordmenn over 46 kilo mat hver i året, hevder Matvett.no. Siden er opprettet av foreningen ForMat i håp om å redusere sløsing av matvarer med en firedel innen utgangen av neste år. Det kanskje viktigste tiltaket begynte i dag, nemlig Nasjonal Restetorsdag. Den handler rett og slett om å gi overskuddsmat et nytt, velsmakende liv. Under følger ti lettbente tips til middagen derpå-mat. Men husk grunnleggende mathygiene!

1. Resirkuler tacoen

Man trenger vel ikke å spise taco hver fredag, men de fleste nordmenn havner nok innom helgeklassikeren med jevne mellomrom. Om restene hoper seg opp, er det mange bruksområder for de fleste komponentene. Framtiden har for eksempel en oppskrift på horn med tacorester. Ertabertamat foreslår at du kan lage en tacoomelett, mens Matprat kan lose deg gjennom tacosalaten. Og med Rockekokkens tips vrir du kjapt om fredagstacoen til en lørdagspizza. Taco gir ikke bare rester, man kan jo fint lages av rester også. (Foto: AP Photo/Matthew Mead) Taco gir ikke bare rester, man kan jo fint lages avrester også. (Foto: AP Photo/Matthew Mead)

2. Gi tørt brød nytt liv

Om det hoper seg opp i brødboksen eller man sliter med å komme seg gjennom kneipen før den blir knusktørr, kan den fint brukes til både middag og dessert. Klikks oppskrift på krutonger håper å sprite opp salaten din, men kan også brukes i supper. Mariannmat har en litt annen framgangsmåte for krutonger, og mener de passer fint i pastaer også. Brødrester kan også gjøre kjøttkakene dine luftigere ifølge Klikks kjøttkakeguide. Matvett har en oppskrift på den franske gryten Boeuf de Miroton med brød i. Om planen er å panere noe, oppfordrer Monas kjøkkenskriverier til å lage egen brødrasp av rester. Skulle det fortsatt være igjen brød etter middagen, har Matsofi en guide til å lage den danske tradisjonsdesserten øllebrød og Matoppskrift en guide til eplekake av brødrester. Har du smakt øllebrød? Denne er fra Noma. (Foto:  Paz.ca/Flickr/CC BY 2.0)Har du smakt øllebrød? Denne er fra Noma. (Foto: Paz.ca/Flickr/CC BY 2.0)

3. Fiff opp frukta

Om fruktfatet har en tendens til å bli stående for lenge, foreslår Matvett at du kan lage en deilig smoothie av brune bananer og rynkete epler. Har du noen nøtter liggende, kan de kombineres med fruktrester til en sunn og turvennlig müslibar ifølge Restemat.no. Frukt.no har for sin del et forslag til en kjapp fruktsalat hvor du kan bruke det du måtte ha liggende av overskuddsfrukt. Bananer gjør seg godt i smoothie. (Foto: Frank May/NTB Scanpix)Bananer gjør seg godt i smoothie. (Foto: Frank May/NTB Scanpix)

4. Pasta kan brukes til det meste

Kokt pasta trenger slettes ikke å kastes om du ikke får spist den samme dag. Morgenen etter kan du for eksempel lage en omelett med ost og pasta etter Frutimians oppskrift. Mariasmats eggestand med pastarester er en lignende variant, og en slags høy, ovnsbakt omelett. Hos Matprat har de også samlet mange ulike oppskrifter på pastasalat, der andre rester med hell kan hives oppi. Skulle det også være litt pølse eller annet kjøtt til overs, har Tine en oppskrift på pasta- og pølsegryte hvor rester passer helt utmerket. Pastasalat! (Foto: André Pedersen/VG)Pastasalat! (Foto: André Pedersen/VG)

5. Ikke kast fiskerestene

Fisk er en ferskvare som fort blir skjemt ved dårlig lagring. Det er ikke dermed sagt at kokt eller stekt fisk må gå i søpla. Matvett mener både rå, kokt og stekt fisk passer glimrende i fiskekaker med agurkskallsalat, så lenge den er uten bein. Gledelig Gledes fiskesuppe oppfordrer til å bruke rester av både laks og torsk, og lar deg til og med flette inn krutongoppskriftene fra tidligere. Fisken fra i går kan også fint brukes i en hjemmelagd fiskegrateng, skriver Frutimian. Hun fryser umiddelbart ned fisken hun ikke bruker i middagen, og tiner den ved behov. Fiskesuppe tåler fint rester av både laks og torsk. (Foto: Monica Strømdahl/Aftenposten)Fiskesuppe tåler fint rester av både laks og torsk. (Foto: Monica Strømdahl/Aftenposten)

6. Kos deg med kokte grønnsaker

Erkjennelser har samlet flere raske tips til gjenbruk av kokte grønnsaker, enten det er snakk om poteter eller gulrot. Der kan man lære at en blanding gjør seg godt i brød, som for eksempel kan spises til en suppe basert på buljong av kokte grønnsaker. Ved å koke ned buljongen og tilsette litt kjøtt, sitter man plutselig igjen med en lys lapskaus a la Matprat. Dinmat anbefaler å lage noe kalt restekaker, som heller ikke diskriminerer særlig mellom ulike kokte grønnsaker. Det samme kan vel sies om Klikk.nos pytt-i-panne-oppskrift. I kombinasjon med kyllingrester kan tilberedte grønnsaker også bli til en frittata med kylling - en slags tykk omelett eller quiche. Oppskriften er fra Camillas kokebok. Kokte poteter får nytt liv i panna. (Foto: Magnar Kirknes/VG)Kokte poteter får nytt liv i panna. (Foto: Magnar Kirknes/VG)

7. Kyllingkalas

Stekt og ferdigkrydret kyllingfilet gjør seg utmerket i stekt ris med kylling, skriver Trines Balsam. Led Oss Inn I Fristelse kan bidra med en eksotisk oppskrift på risotto av gårdagens kyllingrester. Den bruker hønsebuljong, som du ved hjelp av Hellstrøm Rydder Opps oppskrift kan koke fra avskjær av høns. Men skroget fra gårsdagens grillede kylling går også. Om du trenger hjelp til å utbeine en hel kylling, som gjerne er mye mer økonomisk enn å kjøpe ferdige stykker, viser Jacques Pepin deg hvordan i videoen under. Teknikken kan gi deg billig frokost, lunsj og middag i mange dager. Studentmat foreslår å bruke kyllingrester i en kyllingsalat av rester som også fungerer som pålegg, mens en enda mer dekadent gjenfødsel for kyllingen kan være Torilds Mats tolkning av en kyllinggryte.

8. Pølsefest

Matoppskrift.no har gjort sin egen samling av pølseresteoppskrifter, som sklir innom både risotto, en slags biff stroganoff-tolkning og ulike pølsegryter. For en mer pikant og meksikanskinspirert reinkarnasjon av pølsene, kan man prøve Restemat.nos chili con korv. Wienerpølsene er en litt annen utfordring, men Kjersti Sandnes har en oppskrift på en tomatbasert pølsegryte hvor pølse i brød-kompanjongen skal passe godt. Hvis du fortsatt leter etter noe lurt å gjøre med pølsebitene bakerst i kjøleskapet, kan du jo prøve å tilsette dem i noen av de andre tipsene i denne lista? De gjør seg gjerne godt som ekstra mat i supper, lapskauser, omeletter, gryter og ovnsformer. Wienerpølsa trives utenfor brødet også. (Foto: Espen Braata/VG)Wienerpølsa trives utenfor brødet også. (Foto: Espen Braata/VG)

9. Kaka er mer fleksibel enn du tror

Om kjøleskapet hjemsøkes av tørre kakebiter eller muffins, er det lurt å lage små kjærlighet på pinne-aktige cake pops ifølge Matvett. Godt og Sunt har til og med en oppskrift på hvordan du baker om en slapp kake til en helt ny og frisk versjon. Om du enkelt og greit foretrekker kaka som den er, finnes det heldigvis gode tips for å holde den passe fuktig så lenge som mulig. I videoen under kan du for eksempel se den matematisk korrekte måten å dele opp kakestykker på.

10. Jazz opp julematen

Okei, denne kommer mildt sagt litt tidlig, men det er til gjengjeld få matretter som gjør seg bedre i resteform enn julemat. Dagbladet har tidligere spurt en rekke kjendiskokker om deres beste julematresirkuleringstips, og fikk svar fra blant annet Trond Moi. Han lager tapaskjøttboller av finskjærte pinnekjøttrester. Aperitif synes restekjøtt gjør seg godt i en potet- og jordskokksuppe med julematrester, der NRK i fjor satte sammen et ordentlig gourmetmåltid av rester fra ribbe, pinnekjøtt og lutefisk. Enda kjappere er det kanskje å følge Matprats guide for et stort utvalg enkle smørbrød med julemat som pålegg. Muligens med tilbehør som Klikks rødkålsalat med appelsin og fiken, eller bruschetta med lammerull?
Forresten, hva skal du spise i dag? Kommentér under!  Ribba har mange bruksområder. Også kald. (Foto: Magnar Kirknes/VG)Ribba har mange bruksområder. Også kald. (Foto: Magnar Kirknes/VG)
Mer om
mat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer