Fem triks for å lage årets beste burger

Avslutt grillsesongen med et brak.

(upublisert) Opprettet
Ifølge et gammelt jungelord er selv dårlig pizza ganske god pizza. Det samme stemmer ikke helt for stebroren hamburger. Det finnes riktignok utallige stier til en ordentlig god burger, men nesten like mange blindveier. Vi vet likevel råd. Her har du fem gjennomprøvde triks som gir deg en hamburger de fleste restauranter skal slite med å overgå. OBS! Dette tar litt lenger tid enn å kjøpe en pakke kjøttdeig og brød, men er garantert verdt innsatsen.

Bruk ordentlig kjøtt

Om du virkelig skal kose deg, kan ingenting måle seg med en ferskkvernet hamburger. Hovedrollen bør jo tilfalle ordentlig kjøttsmak? Dropp indrefilet og andre biffstykker. En dryppende saftig hamburger bør ha en del fett. Helst litt over 20 prosent. Det får du for eksempel i høyrygg, som kan kjøpes i de fleste matvarebutikker. Entrecôte duger, men er dobbelt så dyrt. Da kan du heller lage dobbelt så mange burgere!  Vil du jåle deg, kan du blande flere typer kjøtt til den ultimate kjøttpucken. Kenji López-Alt fra burgerekspertsida The Burger Lab tar den helt ut med like deler oksehalekjøtt, mørbrad og bibringe. Det er mye arbeid, men imponerer garantert enhver grillfest. En god burger kan inneholde alt mulig rart, men med godt kjøtt trenger du ikke så mye mer. (Foto: AP Photo/Alan Diaz)En god burger kan inneholde alt mulig, men med godt kjøtt trenger du ikke så mye mer. (Foto: AP Photo/Alan Diaz)

Kvern det sjøl!

Okei, du  ikke ta kjøttkverna fatt. De fleste slaktere kan hjelpe deg med å kverne kjøtt, og noen selger ferdige kvalitetsfarser som gjør seg utmerket i burgere. Men det er ikke så mye jobb å kverne kjøttet selv. En god, automatisk kjøttkvern får du ny til mellom 500 og 1000 kroner. Har du en kjøkkenmaskin, finnes de også som rimelig tilbehør. Det kan til og med være at du fikk med en i pakka?  Bruk en så fin kverneinnstilling som mulig og pakk hamburgerne lett sammen. Om du er for hardhendt, kan de bli kompakte og tunge å tygge. Stapp gjerne kverna og kjøttet i fryseren rundt en halvtime eller time før du skal lage farsen. Dette lure trikset gjør at fettet blir jevnere fordelt. Slik smaker hver burger like saftig. Et ekstra tips kommer fra stjernekokken Heston Blumenthal. Til Channel 4 insisterer han på å holde alle kjøttfibrene pekende i samme retning for et enda saftigere resultat.

Hold det enkelt

Vi vet det er fristende å gå amok med favorittsausen og -krydderet i hamburgerdeigen, men prøv uten. Skikkelig smaksrikt kjøtt trenger ikke så mye mer enn salt. Helt sant.  I verste fall kan du jo ha på saus og krydder etterpå, eller få inn nye smaker med ost, bacon eller garnityr. Kanskje noe syltet løk? Liker du ost på hamburgeren, er et lurt triks å bruke såkalt american cheese. Den inneholder gjerne en del cheddar, og smelter veldig jevnt. Ikke bare gir det en helt annen følelse når du biter gjennom godbiten, nå ser den ut som en ekte cheese burger også. Så lenge kjøttet er godt, er mye av jobben likevel gjort.

Bak egne brød

Dette er det mest tungvinte punktet på lista, men også det som har aller størst innvirkning på sluttresultatet. Og det er ikke så mye jobb, bare en del venting. Ferskt brød smaker mer og er luftigere enn industribrød. De skal ikke ta over roret, bare binde alt sammen til en glimrende helhet. Hvis du tar deg litt tid og er effektiv, kan du fryse ned en god bunt burgerbrød som tines ved behov og sparer mye arbeid. Enda bedre blir de om du steker brødene med litt smør i panna rett før servering. Da unngår du også at ketchup eller saus trekker inn i bollen og gjør den vassen. Matpåbordet har en glimrende oppskrift på potetbrød, mens briochen til Det Søte Liv kan være lur om du liker litt søtere brød. Mange glemmer godt brød. Det er en tabbe. (Foto: AP Photo/Larry Crowe)Mange glemmer godt brød. Det er en tabbe. (Foto: AP Photo/Larry Crowe)

Prøv deg frem

Til syvende og sist er jo det viktigste at du (og gjestene dine) koser dere med maten. Foretrekker dere ferdigpakket kjøttdeig, skal dere selvsagt spise det. Om du har lyst til å eksperimentere med den gamle oppskrifta, garanterer vi i hvert fall stor forskjell enten du følger ett eller alle tipsene våre.  Ved å starte med solid kjøtt og godt brød, er det desto enklere å finne sin egen drømmeburger. Enten den inneholder blåmuggost eller cheddar - elgkjøtt eller kalv. Ruller du burgerne større og lager en fordypning på midten, er det forresten lettere å holde innsiden rosa. Foretrekker du et mørkt, sprøtt ytre, er det lettere å få til ved å klemme burgerne flate før du steker dem. Hvis de får ligge en stund i panna eller på grillen før du klemmer, er det derimot stor fare for at du skviser ut kjøttsafta. Den er best i munnen. Og skulle høsten ramle plutselig i fanget vårt, er det ingen skam i å hive burgeren i stekepanna. Alt til sin tid. Har du et bankers burgertips? Del det gjerne i kommentarfeltet! 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.