Fem fårikåloppskrifter som kanskje gjør deg litt forbanna

Noen ting bare tuller man ikke med. Eller?

Fårikål har visstnok vært Norges utvilsomme nasjonalrett siden en kåring radioprogrammet Nitimen avholdt for over 40 år siden. At retten er en bauta i det norske kjøkken er det i hvert fall ingen tvil om, og den typiske oppskriften er enkel: kok fårekjøtt og hodekål lagvis i vann med hele pepperkorn. Men det finnes en rekke langt mer liberale oppskrifter som river husmannskosten opp med røttene og kanskje til og med gjør puristene litt forbanna.

1. Knallrød middelhavsvariant

Rema 1000 beveger seg milevis unna originalen med sin fårikål med middelhavsvri. Man trenger kun å avse et kjapt øyekast for å se at noe drastisk har skjedd her. Den slående, dypt røde fargen kommer fra skinnfrie tomater, som får meske seg med timian, fennikelfrø og sjalottløk. Hodekålen og fårikålkjøttet forblir likevel en tåtupp på landjorda.

2. Hva med litt grønn salsa?

Ved prisbelønte Rica Nidelven Hotell i Trondheim har kjøkkensjef Mikael Forselius dristet seg frampå med en italiensk variant, skriver Horecanytt. Salsa verde, en slags grønn og basilikumsbasert saus, er den ikke så veldig hemmelige ingrediensen. Den inneholder både paprika og persille. Salaen gir blant annet en helt unik aroma, argumenterer kokken, som serverer salafårikålen både på hotellet og ved spesielle anledninger.

3. Chili? Hvitløk? Ingefær?!

Hos NRK har kjendiskokken Trond Moi slått seg løs med både chili, hvitløk og ingefær i sin utypiske fårikåloppskrift. – Det er ganske mye fett i fårikål. Ingefær er sterkt, den har syre, og matcher godt med fett kjøtt. Det gjør retten lettere. Chilien har også samme funksjon, hevder Moi til NRK. Restene pakker han inn i en nesten like spesiell wrap, som danderes med rømme og sitronsaft. Ikke akkurat klassisk husmannskost det heller?

4. Litt løkstekt ris, for eksempel

Matprat forfekter en annen eksotisk vri med sin fårikål på brasiliansk. Foruten å stekes i baconfett, som vel er litt annerledes i seg selv, skal den serveres med løkstekt ris. Da har den allerede kost seg i både vin og allehånde. Retten heter egentlig carne no tacho com couve på morsmålet, og slipper kanskje unna med noen av sine villeste impulser på grunn av det.

5. På vilter skogtur

Klikks oppskrift på jegerkål beveger seg nok ikke så langt fra forfaderen sin som enkelte av de andre punktene på denne lista, men får en distinkt smak av én spesiell ingrediens. En teskje einebær sender fårikålen deres på skogtur og etterlater en distinkt, barnålaktig smak i kjøttet. Resten av oppskriften er forholdsvis ortodoks. Lammekjøtt og hodekål kokes lagvis, vel å merke med en klype karve. En litt annen vri på problemstillingen fant Morten Ramm da han serverte klassisk fårikål på gata i Pakistan. Rikets Røst-innslaget prøvde å eksportere norske mattradisjoner i fast food-form og kan sees under.