Vis mer

Eltefritt brød fra Sullivan Street Bakery

Hemmeligheten ligger i stekemåten.

(upublisert) Opprettet
New York Times matskribent Mark Bittman besøkte i oktober 2006 Sullivan Street Bakery, hvor eieren viste ham hvordan han kunne lage fantastisk godt brød. Uten noen form for elting, fikk brødet en knasende skorpe og store luftehull. Brødet ble kort fortalt en slager, og nå har bakerieieren Jim Lahey blitt rikskjendis.

Det eltefrie brødet er på nivå med et brød fra et skikkelig godt bakeri. Hemmeligheten ligger i måten det stekes på.

Eltefritt brød fra Sullivan Street Bakery


425 gram hvetemel
1 teskje salt
4 gram fersk gjær eller 1 gram tørrgjær
3 ½ desiliter vann (romtemperert)
1 spiseskje olivenolje
rugmel til å drysse brødet med

Deigen skal forheve i 12-14 timer og etterheve i 2 timer
Stekes på 240 grader i 45-60 minutter

Ha hvetemel, salt og tørrgjær i en bolle og bland det sammen. Bruker du fersk gjær, blander du det ut i vannet før du heller blandingen over melet og rører kjapt sammen med en sleiv. Med kjapt, mener Fru Timian at du skal bruke 30 sekunder.

Pensle olivenoljen på innsiden av en bolle og ha deigen over i bollen. Dekk den med plastfolie, legg et klede på toppen og la deigen stå på kjøkkenbenken de neste 12-14 timene.

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Dette er en veldig løs deig, så det er en stor fordel å ha en deigskrape når du skal jobbe videre med den. Brett kantene på deigen inn til midten.

Slik gjør du det: 

(FOTO: Fru Timian)

La deigen hvile i 15 minutter.

Dryss et tykt lag med rugmel på et rent kjøkkenhåndkle. Legg gjerne kjøkkenhåndkleet oppå et stekebrett. Da blir det lettere å flytte brødet.

Brett deigen en gang til på samme måte som ovenfor, og legg den med brettekantene ned på håndkleet. Dryss rugmel over brødet og legg et klede over. La det etterheve. Skru på stekeovnen og sett en jerngryte eller annet som tåler høy temperatur og har lokk, på nederste rille i ovnen. Gryta skal ikke smøres.

Ta gryta ut av stekeovnen og hvelv brødet oppi. Du må jobbe raskt og være forsiktig. Husk at dette er ulidelig varmt. Forhåpentligvis har du hatt nok mel på kledet, slik at brødet sklir rett ned. Sitter noe av deigen fast, lemper du den oppi gryta også før du setter på lokket og setter gryta inn i stekeovnen igjen.

Stek brødet i 30 minutter. Ta av lokket og stek videre i 15-30 minutter til brødet har fått en fantastisk gyllenbrun farge. Hvelv brødet over på en bakerist og la det bli avkjølt før du skjærer i det.

Lag gjerne dobbel porsjon. Fryser du ned det ene, kan du tine det på kjøkkenbenken og deretter varme det i 5 minutter på 240 grader. Da smaker det helt nystekt.

Se flere gode oppskrifter hos Fru Timian.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.