Disse matvarene kan du spise etter «best før»-datoen

Du kaster garantert mye mat du fortsatt kan spise.

(upublisert) Opprettet


At nordmenn kaster mye mat er ikke et ukjent problem. Ifølge TV 2 kaster vi blant annet 62 millioner brød og 58.000 tonn frukt og grønt som burde vært spist – hvert år.

Målt i kalorier, tilsvarer norsk matkasting dagsbehovet for mat til 600.000 mennesker, skriver Aftenposten

Og dette er det noen som vet å dra seg nytt av. En global trend, under navnet «dumpster diving» har de siste årene tatt fart i sosiale medier.

Tidligere i år kunne vi lese om Vilde (23) som hadde et matbudsjettet for seg selv og samboeren på utrolige 300 kr i måneden. Alt takket være at folk kaster mat.

«Dumpster diving» er å finne søppel man kan nyttigjøre seg. Som f.eks mat, møbler, klær, elektronikk, og mye mer, skriver Dumpster Diving Trondheim på Facebook.

Men hvorfor kaster vi mat som vi fortsatt kan spise?

SOL har samlet en liste over matvarer du fint kan spise etter «best før-datoen»: 

 1. Egg


  Norske egg kan du fint spise etter de har gått ut på dato. Oppbevart i kjøleskap holder egg seg gode i flere måneder, skriver Godt.no.

  Et tips for å sjekke om eggene er for gamle, er å legge dem i en bolle med vann. Et fersk egg vil synke, mens et gammelt vil flyte opp.


  Ifølge matekspertene er datostempling av egg kanskje den største misforståelsen blant forbrukere.

  – Egg må være den matvaren det sløses mest med. De går gjerne rett i søppelbøtta etter at datoen går ut, sier ernæringsfysiolog og kommunikasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK), til NRK.


 2. Sjokolade


  Britiske BBC har, i samarbeid med matforskeren Dana Gunder listet opp en rekke andre matvarer du også trygt kan få i deg, selv om de har gått ut på dato. Og der finner vi blant annet sjokoladen.

  Sjokolade kan du kose deg med etter utløpsdatoen, selv om smaken kan påvirkes. Ofte får sjokolade et slags hvitt belegg etter en tid, men dette er ikke farlig å spise.


 3. Tortillachips


  BBC skriver også at tortillachips kan spises etter utløpsdatoen. Matforskeren Dana Gunders råder deg til å varme dem i ovnen med litt olje for å få de gode og sprøe igjen.


 4. Melkeprodukter


  Yoghurt, fløte, rømme og melk bør du unngå å spise den er infisert med mugg eller gjær. Men er den ikke det, kan du fortsatt spise den.

  Melk kan du drikke så lenge den ikke er blitt sur og klumpete, skriver Side2.no.

  NRK skriver at melk blir ikke nødvendigvis klumpete og sur med en gang datoen på kartongen er passert.

  – Datomerkingen på melk er basert på hvor lenge melken holder etter at den er blitt åpnet. Har man melken uåpnet i kjøleskapet under en stabil og lav temperatur, kan den ofte holde mye lenger enn det, sier seniorforsker Einar Risvik ved matforskningsinstituttet Nofima. 


 5. Ost


  - Når det gjelder ost og mugg, bør man kaste myke oster hvis de blir mugne, fordi muggsporene sprer seg, mens på faste oster holder det å skjære bort der muggen er (gjerne 1 cm), sier kommunikasjonssjef for ForMat-prosjektet, Anne Marie Schrøder til Nettavisen.

  Det er ingen grunn til bekymring om en ost som Norvegia har gått ut på dato. Ser den like fin ut er det bare å spise den.

  Ifølge en studie, gjennomført av Matforskningsinstituttet Nofima, smaker ost like godt selv om den er forbi best før-dato.


 6. Juice


  Mange av juicene du finner i butikken kan holde seg i ett til to år - uåpnet. Når du først slipper luft inn i flasken eller kartongen, blir holdbarheten betydelig kortere. Derfor er det viktig å lukke den godt igjen mellom hver servering, slik at det ikke kommer mer luft inn enn nødvendig, skriver Godt.no.

  Ifølge flere av produsentene holder juice seg i kjøleskap i alt fra fire til ti dager når flasken eller kartongen er åpnet. Det beste er å lukte eller smake litt hvis du er usikker på om den fortsatt er god. Hvis juicen lukter gjæret er det et tegn på at den er dårlig.

  – Juice er «best før», og alt som er merket med «best før» kan du smake på uten å bli syk etter utløpsdato, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonsdirektør i Matvett.no, til DinSide.


 7. Ferdigpakket mat


  All ferdigpakket mat skal ifølge Mattilsynet merkes med holdbarhetsdato – men matekspertene mener det ikke alltid er nødvendig å sjekke om varen har gått ut på dato.

  – Jeg ville aldri funnet på å se på datostemplingen på mel. Med mindre det har gått mugg i det, eller du har fått midd i melet, kan det fint brukes. Hvis du skal bake kjeks, er hvitt mel bedre når det er gammelt og dårlig, for da blir kjeksen sprøere, fordi glutenet ikke fungerer like godt,sier seniorforsker Einar Risvik ved matforskningsinstituttet Nofima.

  Det er heller ingen grunn til å følge utløpsdatoen på suppeposer, ifølge seniorforskeren.

  – Har du en Toro-suppepose på hytta som har ligget tre år over tiden, og den ser grei ut når du åpner den, er det ikke noe problem å spise den, men smakskvaliteten kan være lav.

  Tørrvarer har i det hele tatt lang holdbarhet.


 8. Dette må du huske:


  Produkter merket med «siste forbruksdag» i stedet for «best før», bør du være litt mer forsiktig med. Ferske kylling- og kjøttprodukter og andre matvarer som er lett bedervelige blir merket med denne betegnelsen.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.