Vis mer

Disse matvarene inneholder mellom 5 og 40 sukkerbiter

Enkelte favoritter bør du absolutt styre unna.

(upublisert) Opprettet
Mer enn hver åttende voksne person i verden er nå overvektig. Dette er over dobbelt så mange som i 1975, ifølge en verdensomfattende forskningsundersøkelse.

Sukker er én av årsaken til overvekt og diabetes type 2 og inntaket av sukker hos barn og unge er en av de største utfordringene. Bare i 2012 fikk nordmenn i seg hele 29 kilo sukker hver, skriver Aftenposten.

Men den globale sukker- og sunnhetsdebatten mellom matvareindustrien og lege- og sunnhetssektoren er fortsatt aktuell. 

Ifølge Helse Norge kan menn ha et sukkerinntak på 60-70 gram per dag, mens kvinner kan ha et inntak på 50 gram. Dette om personen har en normal fysisk aktivitet. Ved mindre fysisk aktivitet bør inntaket være lavere.

Men hvor mye sukker inneholder egentlig enkelte matvarer? SOL har samlet en rekke matvarer som inneholder mer sukker enn du kanskje tror:

(én sukkerbit tilsvarer cirka 2,5 gram sukker)

Activia blåbær
Ifølge en ny test utført av «TV 2 Hjelper deg» inneholder Activia blåbær hele 11 sukkerbiter. Dette er nærmere 30 gram ren sukker.

– Denne skuffer mest. Den ser sunn ut, men det er så mye sukker i den, sier ernæringsfysiolog i bramat.no, Cathrine Borchsenius til, og holder opp en Activia med blåbær.

Laban Seigmenn fra Nidar
Én vanlig pakke med Seigmenn veier 300 gram, med et sukkerinnhold tilsvarende 75 sukkerbiter, opplyser NRK.

Sursøt saus
Et glass Uncle Bens Sweet & Sour inneholder over 80 gram sukker og 5,4 gram salt, skriver TV 2. 80 gram sukker tilsvarer over 30 sukkerbiter. De opplyser videre at produsenter beregner at det er fire porsjoner i et glass, så da blir det 20 gram sukker per porsjon.

Saft
Mange velger gjerne saft i stedenfor brus. Men saft inneholder også mye sukker, skriver Side2

I husholdningssaft er det 880 gram per liter råsaft. I klassikeren Solbærsirup fra Lerum er det like mye sukker som brus, i tillegg til flere kalorier.

Frokostblanding
TV 2 skriver flere av frokostblandingene du finner på butikken inneholder mer enn dobbelt så mye sukker som Coca Cola.

– Det er noen av dem som har sukker som nummer to på ingredienslista. Da er det mye sukker i dem, sier ernæringsfysiolog, Therese Mathisen.

Blant annet inneholder frokostblandingen Helios hele 48 sukkerbiter!

Nugatti Stabburet
Det populære pålegget Nugatti inneholder mye sukker, som de fleste av oss vet. Ifølge Side2 utgjør 100 gram 60 gram tilsatt sukker, noe som er 30 sukkerbiter. Bare én spiseskje inneholder 6 sukkerbiter.

Red Bull
Nettavisen skriver at Red Bull nesten er verre enn brus, men størrelsen gjør at den totalt kommer bedre ut enn brus. Likevel får du i deg 27,5 gram sukker i en liten boks, nærmere 11 sukkerbiter.

Brunost
Selv om brunost og gulost inneholder mindre fett enn andre sorter, er det dessverre ikke slik at du kan spise ubegrensede mengder - spesielt ikke av brunosten, skriver KK.no.

Selv om den inneholder mindre fett, er sukkermengden stor. Hele osten har 37,6 gram sukker, noe som tilsvarer 15 sukkerbiter.

Melkesjokolade fra Freia
Én plate veier 200 gram. Og spiser du hele platen får du i deg 42 sukkerbiter.

Coca-Cola
Det er vel etablert at cola inneholder mye sukker. Men visste du at en halvliter Cola inneholder 26,5 sukkerbiter?

Go'morgen yoghurtGo'morgen originalen inneholder mellom 13 og 19 gram tilsatt sukker per beger, altså sukker som kommer i tillegg til de naturlige sukkerartene fra blant annet melk og frukt.


De siste årene har vi fått Zero-varianten, som ved første øyekast kan fremstå som sukkerfri. Den inneholder likevel enkle sukkerarter slik som laktose fra melken og fruktose fra frukt og bær. Men Zero-yoghurten er ikke tilsatt ekstra sukker (farin) slik som vanlig Go'morgen yoghurt.Syltetøy
Du finner mange varianter av syltetøy i butikkhylla, men det kan være store forskjeller mellom de ulike produktene. Side2 hat testen flere av typene, hvor det varierer fra 44 gram sukker til 5,3 gram. Dette er en forskjell på 17 sukkerbiter på det verste og 1,5 sukkerbiter på det minste.

Legg til sol_no på SnapChat

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.