Disse matvarene er ikke det du tror

Tror du at avokado, agurk og paprika er grønnsaker? Da må du tro om igjen.Mye av det vi anser som grønnsaker, og som til og med er plassert i grønnsakshylla, hører egentlig ikke hjemme der. I alle fall ikke biologisk sett.

En frukt defineres som den delen av planten som utvikler seg fra en blomst, og som inneholder frø. Andre typer planter defineres som grønnsaker.

Og forresten, selv om noe heter «bær» er det ikke sikkert at det er det.

SOL samler åtte typer matvarer som ikke er det du tror:


 1. Tomat


  FOTO: Janerik Henriksson / TT / NTB Scanpix

  Tomaten er ikke en grønnsak, men en frukt. Fra et botanisk perspektiv er den faktisk et bær. Likevel har den fast plass i grønnsaksdisken. De fleste bruker også frukten som en grønnsak, siden tomater generelt sett ikke har samme bruksområde som søt frukt.


 2. Jordbær


  FOTO: Jan Ovind / VG / NTB Scanpix

  Jordbær er en plante i rosefamilien, hvor blomsterbunnen også er en del av frukten. Men frukten er ikke bare en frukt. Faktisk består jordbæret også av nøtter. Jordbær kan også kalles en nøttefrukt, fordi hvert av frøene er en nøtt, skriver frukt.no.


 3. Bringebær


  FOTO: Øystein Søbye / NN / Samfoto / NTB Scanpix

  Du trodde kanskje at bringebær var et bær? Etter botanikerens definisjon er den ikke det, men derimot en sammensatt steinfrukt, ifølge frukt.no.


 4. Paprika


  FOTO: Meier C / AGE / NTB Scanpix

  Vanligvis tenker vi på paprika som en grønnsak. Men paprikaens mange frø gjør at den faller under fruktkategorien, skriver godt.no.


 5. Oliven


  FOTO: Rolf Jarle Ødegaard / VG / NTB Scanpix

  Også Oliven klassifiseres som en frukt, skriver godt.no.


 6. Agurk


  FOTO: Colourbox

  Agurken som har sin faste plass i grønnsaksavdelingen er egentlig en type frukt. Den er også del av gresskarfamilien, sammen med blant annet melon. Navnet «agurk» kommer faktisk opprinnelig fra tysk eller nederlandsk, gjennom slavisk fra det greske «angurion», som betyr «melon».


 7. Avokado


  FOTO: Colourbox

  Avokadoen er også en frukt, botanisk sett, skriver thedailymeail.com. Faktisk er den et bær. Den har ett enkelt frø som er omgitt av fruktkjøtt.


 8. Aubergine


  FOTO: Harry Williams / Corbis / NTB Scanpix

  Til og med auberginen, som de fleste anser som en grønnsak, er en frukt, skriver KK. Også auberginen har frø på innsiden, med fruktkjøtt rundt, som er et kjennetegn på frukt.

  Den er en del av søtvierfamilien, og er dermed i slekt med potet, tomat og paprika.


KILDER: Mayo Clinic, Store norske leksikon, frukt.no, godt.no, Store norske leksikon, thedailymeal.com, forskning.no, KK.


Legg til sol_no på SnapChat