Annonse

Dette vil du ikke vite om lørdagssnopet

Noen ganger er det kanskje bedre å være lykkelig uviten.



Det er ikke fritt for at flere av oss bruker helgen på å kose oss med snacks i en skål, kinobesøk med tilhørende godtepose eller en tur ut på byen for å kose oss med en øl.

Kos er vel og bra, og man skal kunne kose seg med god samvittighet. Samtidig bør man kanskje tenke seg over to ganger før man gaffler i seg lørdagssnopet. Det inneholder mer enn man kanskje skulle tro.

SOL har samlet ting du ikke vil vite om godteriet du velger å hygge deg med:


 


  1. Dip


    Kunne ikke laste instagram



    I seg selv er ikke dip en bakteriebombe, men i lystig lag kan den fort bli det dersom noen gjør den sosiale blemmen å "dobbeldyppe". En studie fra 2009 påviste at dip der man hadde dyppet flere ganger inneholdt 1000 bakterier mer per mililiter en "urørt" dip.


  2.  Smågodt


    Kunne ikke laste instagram



    En av fredagsfavorittene er også en av verstingene. En vanlig boks smågodt på 450 gram inneholder 144 sukkerbiter. Det er grådig mye mer enn Helsedirektoratet anbefaler.

    – Et barnehagebarn tåler cirka 12 sukkerbiter om dagen, mens et skolebarn kan få i seg 18 sukkerbiter. Voksne kan få i seg 25 sukkerbiter, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør til NRK.


  3. Gelatinprodukter


    Kunne ikke laste instagram



    Det finnes nok av godteriprodukter som inneholder gelatin, og de kommer som regel i forskjellige, gøyale farger.

    Gelatinen er en blanding av proteiner som produseres ved å koke hud, sener og bindevev fra dyr. Den kan inneholde alt fra svin, storfe, sau og hest, for å nevne noen, men det vanligste er storfe eller svin, skriver NRK.


  4. Lettbrus


    Kunne ikke laste instagram



    En amerikansk studie konkluderer med at lettbrus-drikkere får langt mer farlig magefett enn de som ikke drikker lettbrus, skriver VG. Og lettbrus inneholder også, blant annet, stoffet aspartam som er veldig omdiskutert.

    Les også: 6 grunner til at du bør styre unna lettbrusen


  5. Halslinser


    Kunne ikke laste instagram



    Et populært E-stoff som brukes for å fargesette flere matprodukter, blant annet halslinser fra Doc, er E120. Stoffets egentlige navn er karmin, og utvinnes fra gravide hunnlus (Cochenillelusen).

    - Naturlige råvarer må komme fra naturen. I dette tilfellet kommer den røde fargen fra en lus som er rik på rødfarge. Produktene våre inneholder ikke lus, men fargen fra lus som blir ekstrahert ut, sier kommunikasjonsrådgiver i Orkla, Marthe Bogerud Schomacker, til Dagbladet.


Legg til sol_no på SnapChat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder