Dette trenger du å vite før du drar på sopptur

Fem gode tips for å gjøre soppsankingen

(upublisert) Opprettet
Å si at vi er heldige med naturen vår i Norge er mildt sagt en underdrivelse. Og den er ikke bare fin å tusle i, men jaggu proppfull av nydelige ingredienser også. September er en perfekt måned for soppsanking, men det kan være vanskelig å vite hvordan man går fram for å sikre en så smertefri sopptur som mulig - bokstavelig talt. Selv om faren for giftsopp muligens er oppskrytt, innlegges nordmenn jevnlig med alvorlige skader etter å ha inntatt feil sopp. La oss hjelpe deg med å gjøre soppturen så hyggelig som mulig!

1. Forbered deg riktig

Du trenger ikke stort for å komme i gang med soppsankingen, men en soppkniv er praktisk basisverktøy, skriver KK. Med en slik kan du lettere kappe stilken eller dele sopp i to for å se etter insekter. De kommer typisk med en børste så du kan pusse skitt av soppene og lettere identifisere dem. XXL, Biltema og Jula er noen av butikkene med slike soppkniver. En kurv kan være praktisk og trivelig for å holde på fangsten i finvær, men KK nevner at den bør ha flat bunn og ikke være veldig dyp. Det hjelper visst mot klemskader på soppen. Du bør bruke en tettere forpakning hvis det regner eller er fuktig ute. Våt sopp råtner mye raskere, og kan være sleip å jobbe med, forteller NRK. Siden det alltid er en viss fare for at man plukker feil sopp og kan ende opp med en sort som ikke egner seg i mat eller i verste fall er giftig, er det lurt å plukke en og en sopp og holde ulike typer adskilt, konkluderer Follosopp. Soppkniven er et hendig verktøy. (Foto: Olav Urdahl/Aftenposten)Soppkniven er et hendig verktøy. (Foto: Olav Urdahl/Aftenposten)

2. Vit hva du plukker

– Av de nesten 1000 soppene som vokser i Norge er det faktisk ikke mer enn 10-15 som vi vet kan være dødelige, forklarer soppekspert Per A. Bergersen til Klikk.no. Sjansen er følgelig større for at du plukker en sopp som rett og slett ikke er særlig god, eller gir deg magevondt. Unngå tabben ved å ta med et ordentlig oppslagsverk så du kan gjenkjenne ulike sopparter. Turistforeningen har for eksempel anbefalt tre soppbøker. Om du trives bedre på mobilen, har Gyldendahl digitalisert den anerkjente boka Sikre Sopper med appen Gyldendahls Soppguide.   Spiss slørsopp, Norges farligste sopp, er også den vanligste av alle giftsopper her til lands. Selv en liten bit kan lede til død eller organsvikt, advarer Forskning.no. Den var tidligere klassifisert som spiselig, så det kan være lurt å ha et oppdatert oppslagsverk. En god soppbok kan i drøyeste fall redde liv.(Foto: Ørn E Borgen/Aftenposten)En god soppbok kan i drøyeste fall redde liv.(Foto: Ørn E Borgen/Aftenposten)

3.Tilbered soppen riktig

Med mindre du skal bruke soppen i matlaging innen kort tid, vil tørking sikre den mye lengre levetid. Tromsø Soppforening har i den anledning lagd en oversikt over ulike sopptørkemetoder, og nevner at man kan tørke dem på oppvarmet badegulv, i stekeovnen eller med en egen mattørker. Så kan man fryse soppen etterpå. Tenker du å spise soppen så kjapt som mulig, må den varmetilberedes - uavhengig av type. Opplysningskontoret for Frukt og Grønt melder at rå sopp kan være giftig eller gi magetrøbbel. Selv sjampinjong har godt av å bli kokt i ti minutter eller stekt før inntak, skriver de videre. Rå kan den inneholde kreftfemkallende fenylhydrazinbindinger. Tips til akkurat hvordan soppen skal tilberedes finner du for eksempel hos Godt.no, Matoppskrift, Aperitif. Opplysningskontoret for Frukt og Grønt sier forresten at du ikke bør skylle sopp, men bare tørke av jord. Det bevarer visst smaken. Soppen er som poteten. Bare at den er en sopp. (Foto: Magnar Kirknes/VG)Soppen er som poteten. Bare at den er en sopp. (Foto: Magnar Kirknes/VG)

4. Spør om hjelp

Soppmiljøet er nok større enn man tror, og bare Facebook-gruppen Vi Som Liker Sopp har over 4000 medlemmer. Der inne utveksles oppskriftstips, identifikasjonstips og generell soppkompetanse. Nybegynnere oppfordres til å spørre om hjelp til alt som måtte angå sopplukking. Om du trenger hjelp med identifisering, har Soppgleder en oversikt over sertifiserte soppkontrollører som kan fortelle deg hva du har rasket med deg i kurva. Har uhellet allerede skjedd eller mistenker du at du kan ha inntatt feil sopp, er telefonnummeret til Giftinformasjonen 22591300. De er døgnåpne. Ikke spis den her. Hvit fluesopp. (Foto: Hilde Bjørhovde/Aftenposten)Ikke spis den her. Hvit fluesopp. (Foto: Hilde Bjørhovde/Aftenposten)

5. Nyt det mens det varer

September anses for å være den klart beste soppmåneden ifølge den soppfrelste biologen Kolbjørn Mohn Jenssens skogtur med Laagendalposten. Forskning.no supplerer med at sesongen riktignok har blitt lengre de siste årene grunnet varmere klima, men om du vil fylle kurven er det nok lurt å slå til ganske kjapt. Til gjengjeld skal 2014 være et spektakulært soppår, særlig for den ettertraktede steinsoppen ifølge TV2. De har snakket med Luca Frediano fra Balthazar restaurant i Oslo, som hevder at man en bungnende kurv med norsk sopp kunne ha kostet flere tusen kroner i Italia. God tur!   Har vi glemt noe? Har du egne supertriks for en strålende sopptur? Hvordan bør soppen tilberedes? Legg gjerne igjen en kommentar under! 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.