Vis mer

Dette spiste vi mest i 2015

Blir dette fortsatt din favoritt i år?

(upublisert) Opprettet


Det er ingen tvil om at nordmenn har tenkt mer over hva de putter i munnen det siste året. Ifølge Godt.no ble matåret 2015 preget av sunn, kjapp og kortreist mat.

Men selv om interessen for mat og sunt kosthold har medført en positiv endring i folks spisevaner, roper SIFO likevel et lite varsku fordi folk kan få et for anstrengt forhold til mat, skriver Aftenposten.

SOL har samlet hva vi spiste mest av i fjor, og hva vi kommer til å spise i 2016: 

 1. Avokado


  Kunne ikke laste instagram  Ifølge nettsiden Eater var avokado og- avokado-toast den mest trendy maten i 2015. Grønnsaken blir blant annet omtalt som «supergrønnsak» og «næringsbomben», og er en superenkel, sunn og god rett.

  Les også: Dette kan skje med kroppen din om du spiser avokado hver dag

  Skal vi tro fjorårets mattrender, vil vi nok fortsette å spise den lille grønne.


 2. Hummus


  Kunne ikke laste instagram  At kikerter er sunt, er en kjent sak, men hvordan bruke det, annet enn til salat?

  For et år siden spådde Baum+Whiteman at 2015 ville bli hummusens år, og den allsidige, næringsrike og kalorifattige retten har slått an i Norge.

  Kikerter, som er store deler av innholdet i hummusen, er proppfulle av fiber, som blant annet holder deg mett lenge, er bra for fordøyelsen, holder kolesterolet ditt i sjakk og promoterer bedre hjertehelse, skriver KK.no.

  Ifølge Godt.no kan trygt bytte ut dippen med hummus, bruke det som tilbehør til nær sagt hva som helst, eller smøre den på brødskiva.


 3. Grøt i flere former


  Kunne ikke laste instagram  Flere norske medier skrev mye om grøt i fjor. Men denne gangen var det ikke grøten vi som regel spiser i juletider, men frokostgrøten.

  Kjøleskapsgrøt og chiapuddig ble populært i 2015, kanskje fordi det er en sunn frokost som «lager seg selv». Men også fordi Chiafrø har blitt stemplet som «den nye supermaten», som er full av viktige næringsstoffer.


 4. Hva med 2016?


  Kunne ikke laste instagram  Grønnsaker blir en større del av kostholdet, skal vi tro kokkene.

  Karla Siverts, kjøkkensjefen på Smalhans i Oslo, tror vi kommer til å gå tilbake til gamle tradisjoner, skriver Dagbladet.

  - Og det føles ut som det blir mer og mer trendy med vegetarmat, spår Siverts.

  Kortreist mat kommer heller ikke kommer til å miste sin popularitet i 2016 - snarere tvert imot, skriver Coop.no, som viser til en trendrapport fra amerikanske The National Restaurant Association.

  1600 kokker har bidratt i rapporten, hvor de har plassert «locally sourced meats and seafood» på førsteplass.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.