Derfor er fårikål best dagen etter

Her er sannheten om fårikål.

Har du planer om å lage fårikål i dag, bør du passe på å lage ekstra mye. Mange mener nemlig at fårikålen er aller best dagen etter. Grunnen er enkelt og greit at smakene har fått mer tid på å utvikle seg over natten. I tillegg vil kjøttet suge til seg mer smak fra kålen og kraften. Men pass på å lagre maten riktig, hvis ikke kan det ødelegge smaksopplevelsen.
Flere sverger til å dra kjelen av platen, og la den stå på komfyren natten over. Gjør du det, må du imidlertid være bevisst på at bakteriefloraen kommer til å utvikle seg i takt med smaken. Margot Lie i Fårikålens venner, er klar på hvordan nasjonalretten skal oppbevares. - Fårikål må absolutt oppbevares i kjøleskap. Den på avkjøles raskt og være helt kald før den settes i kjøleskapet. Oppbevaring i romtemperatur fører til bakterievekst som kan resultere i diaré og lignende, uttalte hun i et nettmøte hos VG.

Ikke norsk?

Fårikål har flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett, men er retten egentlig norsk? Ikke nødvendigvis, ifølge Matprat. Det er ikke bevist, men den enkle retten har trolig sitt opphav i Danmark. Danskene brukte and, og retten gikk under navnet «And nedlagt i Hvitkål». Det var lite and i Norge, og derfor naturlig å i stedet benytte seg av lammekjøtt. Fårikål dukket for første gang i en kokebok i Norge i 1835, men ble ikke kåret til nasjonalrett før i 1972.

Gammelt kjøtt

VG avslørte tidligere denne måneden at dagligvarebutikkene kan selge opptil 614 dager gammelt fårikålkjøtt. Anbefalt holdbarhet i fryst tilstand er ti til tolv måneder. - Kjøttet som tilbys fra frysediskene i høst, er ifølge dagligvarekjedene lam som ikke ble solgt i fjor eller som er slaktet i løpet av vinteren og våren, skriver VG. I dag er det ikke påbudt å oppgi slaktedato på forpakningen, noe Forbrukerrådet mener er uakseptabelt. - Både slaktedato, pakkedato og frysedato bør stå på produktet. Det vil gjøre det mulig å vurdere kvaliteten opp mot pris og tilsvarende produkter som ikke er så gamle, sier Gunstein Instefjord, Forbrukerrådets fagdirektør for mat og handel, Gunstein Instefjord til VG.

Gir fårelegg

Aldri tull med fårikål. Da risikerer du å få fårikålpolitiet på nakken. De kjører rundt i landet for å kontrollere at restauranter tilbereder nasjonalretten på en skikkelig måte. - Vi er veldig opptatt av at fårikål, som er Norges nasjonalrett, skal lages på helt riktig måte. Du kødder ikke med fårikålen, sier Margot Loe til Nettavisen. Tilbereder noen fårikålen feil, eller ikke serverer til retten i det hele tatt, er fårikålpolitiet kjappe med å skrive ut fårelegg. (Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik blir lam til fårikålkjøtt

For erfarne slaktere tar det bare noen minutter på forvandle et helt lam til blant annet fårikålkjøtt. Slakter Marte Bauge Torland, syns lammebog egner ser best som fårikålkjøtt. - Jo mer fett det er, jo saftigere blir det, synes vi, sier hun til NRK. Når bogen, eller lammeskulderen om du vil, er skåret av lammet, kuttes det opp biter som passer perfekt til fårikål. Nortura forteller derimot NRK at de bruker en annen del av lammet. Både lår, ribbesider og sadel kan ende opp som fårikålkjøtt.