Vis mer

Derfor bør menn få i seg mye tomatsaus

Å være mann og glad i tomatbasert mat, er en god kombinasjon.

(upublisert) Opprettet


At tomat er sunt, har du sikkert fått med deg. Men visste du at menn har spesielt godt av tomat - gjerne i bearbeidet form som for eksempel tomatsaus?

Flere undersøkelser viser nemlig at den kraftige antioksidanten lykopen, som det er masse av i tomat, kan redusere risikoen for prostatakreft. Av en eller annen grunn samler lykoponet seg i prostatavevet og har en gunstig effekt. 

En annen undersøkelse, omtalt av forskning.no, tyder på at tomat og brokkoli i kobinasjon kan hemme utviklingen av prostatakreft.

Ikke sunnest rå


Man skulle kanskje tro at det er aller sunnest å spise tomaten rå, men i tilfellet lykopen tyder undersøkelser på det motsatte. Ifølge bramat.no, er det trolig at dette skyldes at det er enklere for kroppen å ta opp lykopen om tomatene er behandlet, for eksempel kokt eller knust.

Tomatsuppe, en god pasta bolognese, ketsjup eller en pizza med rikelig med tomatsaus kan derfor være gode lykopen-kilder for menn. 

Også bra for blodårene


Forskere ved universitetet i Kyoto har funnet ut at tomater er gull verdt for blodårene dine, skriver KK. Årsaken er at tomater er rike på stoffet 9-oxo-octadecadienoic.

Stoffet løser opp fett og kolesterol i årene - som minsker risikoen for åreforkalkning og skrumplever. 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.