Annonse

Derfor bør menn få i seg mye tomatsaus

Å være mann og glad i tomatbasert mat, er en god kombinasjon.At tomat er sunt, har du sikkert fått med deg. Men visste du at menn har spesielt godt av tomat - gjerne i bearbeidet form som for eksempel tomatsaus?

Flere undersøkelser viser nemlig at den kraftige antioksidanten lykopen, som det er masse av i tomat, kan redusere risikoen for prostatakreft. Av en eller annen grunn samler lykoponet seg i prostatavevet og har en gunstig effekt. 

En annen undersøkelse, omtalt av forskning.no, tyder på at tomat og brokkoli i kobinasjon kan hemme utviklingen av prostatakreft.

Ikke sunnest rå


Man skulle kanskje tro at det er aller sunnest å spise tomaten rå, men i tilfellet lykopen tyder undersøkelser på det motsatte. Ifølge bramat.no, er det trolig at dette skyldes at det er enklere for kroppen å ta opp lykopen om tomatene er behandlet, for eksempel kokt eller knust.

Tomatsuppe, en god pasta bolognese, ketsjup eller en pizza med rikelig med tomatsaus kan derfor være gode lykopen-kilder for menn. 

Også bra for blodårene


Forskere ved universitetet i Kyoto har funnet ut at tomater er gull verdt for blodårene dine, skriver KK. Årsaken er at tomater er rike på stoffet 9-oxo-octadecadienoic.

Stoffet løser opp fett og kolesterol i årene - som minsker risikoen for åreforkalkning og skrumplever.