Derfor bør du aldri kjøpe olivenolje på klare flasker

Unngå tabben.

Uten olivenolje hadde verken det greske eller italienske kjøkken vært det samme, og matverdenen mye fattigere. Men visste du at mye av olivenoljen du får kjøpt i butikken kan være ødelagt lenge før du rekker å bruke den? I likhet med de fleste ferske råvarer er olivenolje ømfintlig for luft og lys. Forseglingen holder som regel førstnevnte ute en stund, men i klart glass kan oljen faktisk harskne og gjennomgå stort kvalitetstap lenge før den ankommer butikken.

Ubehagelig smak

Årsaken er at fettsyrer i planteoljen oksiderer og skaper nye bistoffer i møtet med lys. De kan ha en stram, ubehagelig smak som følgelig vil spre seg til maten du tilbereder. Forskning har vist at harskningen også forvitrer helsefremmende antioksidanter og vitaminer, nevner en tidligere artikkel hos Bramat. I tillegg kan harske oljer muligens være helsefarlige hvis de inntas i store mengder, skrev Vitenskapskomiteen for mattrygghet i en rapport fra 2011. Forskningen på dette feltet er likevel såpass begrenset at du nok først og fremst bør tenke på smaken enn så lenge. Oljen trives best i kjøkkenskapet. (Foto: Prem Sichanugrist/CC BY 2.0)Oljen trives best i skapet. (Foto: Prem Sichanugrist/CCBY2.0)

Tips og triks

De beste måtene å unngå harskning på er å kjøpe olivenolje og andre oljer på beholdere med mørkt glass eller annen skjerming. Oppbevar dem helst unna direkte lys. I tillegg kan det være lurt å sette dem på et sted hvor de ikke utsettes for direkte varme eller store temperatursvingninger. Det kan også påvirke kvaliteten. Dinside har tidligere foreslått en rekke gode oppbevaringsregler for matoljer, og advarer sterkt mot å ha dem stående på kjøkkenbenken. Da VG tok en prat med forsker og oljeekspert Gjermund Vogt, anbefalte han dessuten hjemmekokker å sjekke datostemplingen på matoljer, og å bytte dem ut jevnlig. Så vet du det om du skal frese opp noe godt til kvelds. Men det kan kanskje være greit å droppe fredagstacoen?