Denne maten inneholder kreftfremkallende stoffer

Mattilsynet er bekymret.

(upublisert) Opprettet
Det er fortsatt altfor høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet akrylamid i enkelte matvarer, viser analyser Mattilsynet har gjort.

I 2014 ble 171 matvarer på det norske markedet analysert.

– Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned. Vi er også bekymret over at noen av resultatene er såpass høye, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Er du storspiser av ferdigstekt pommes frites, enkelte potetgullprodukter, enkelte typer kjeks og knekkebrød, kan det være sunt å legge om matvanene. For undersøkelser i flere land viser at disse inneholder mest akrylamid. Men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

– Akrylamid i mat kan utgjøre en helsefare, og målet er at nivåene skal være så lave som mulig. Derfor forventer Mattilsynet at produsentene gjør det de kan for å oppnå dette, noe som blant annet betyr å ta i bruk tilgjengelig teknologi og eksisterende kunnskap, sier Edvardsen.

Mattilsynet mener det er viktig å få på plass et klarere regelverk, og jobber sammen med EU-landene for å få til dette. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.