Annonse

Denne maten inneholder kreftfremkallende stoffer

Mattilsynet er bekymret.

Det er fortsatt altfor høye nivåer av det kreftfremkallende stoffet akrylamid i enkelte matvarer, viser analyser Mattilsynet har gjort.

I 2014 ble 171 matvarer på det norske markedet analysert.

– Selv om vi registrerer bedring for enkeltgrupper, viser den langsiktige trenden at akrylamidnivåene i de analyserte produktene ikke går vesentlig ned. Vi er også bekymret over at noen av resultatene er såpass høye, sier seksjonssjef Randi Edvardsen i Mattilsynet.

Er du storspiser av ferdigstekt pommes frites, enkelte potetgullprodukter, enkelte typer kjeks og knekkebrød, kan det være sunt å legge om matvanene. For undersøkelser i flere land viser at disse inneholder mest akrylamid. Men stoffet er også påvist i mindre mengder i kaffe, brød, lompe og andre stekte matvarer.

– Akrylamid i mat kan utgjøre en helsefare, og målet er at nivåene skal være så lave som mulig. Derfor forventer Mattilsynet at produsentene gjør det de kan for å oppnå dette, noe som blant annet betyr å ta i bruk tilgjengelig teknologi og eksisterende kunnskap, sier Edvardsen.

Mattilsynet mener det er viktig å få på plass et klarere regelverk, og jobber sammen med EU-landene for å få til dette. (©NTB)