Brannfakkel før jul: Vil ribba og pinnekjøttet til livs

Hardt ut mot kjøttspisere.

«Vi må kunne feire jul uten døde griser». Det er tittelen på skribent Somar Al Nahers lederartikkel i svenske Aftonbladet i dag. Al Naher skriver om et restaurantbesøk der hun bestilte en vegetarisk rett, da en annen restaurantgjest brøt inn: «Jeg spiser heller ikke kjøtt til vanlig, men dette her så så utrolig godt ut», sa mannen og pekte på bifftallerkenen.

- Dårlig stemning rundt middagsbordet

Al Naher skriver at mannen så på henne som om han ville at hun skulle frigjøre ham fra hans dårlige samvittighet. - Jeg har bestemt meg. Det er ikke vits å bekjenne seg til meg lengre. Jeg kommer ikke til å bidra til å lette noens samvittighet. Ikke engang om det skaper dårlig stemning rundt middagsbordet, skriver hun i den svenske avisa.

- Kjøtt gjør oss syke og truer miljøet

Å rett før jul ta til orde for at vi skulle slutte å spise kjøtt, er naturligvis ikke like populært hos alle. Mange har ribba, juleskinka og pinnekjøttet kjært. Slik begrunner Al Naher sitt standpunkt: - Mange kjenner til at industrien er et rullebånd som ikke tar hensyn til dyrenes liv. At prispresset på kjøtt gjør at produksjonen forårsaker store lidelser. For de fleste er det heller ingen nyhet at kjøtt gjør oss syke og utgjør en av de største truslene mot miljøet. Tross innsikten ender det ofte med at den opplyste kjøttspiseren fraskriver seg ansvar, skriver skribenten.  Les hele artikkelen.

SOL har samlet oppskrifter på kjøttfrie julemiddager:

Julestek for veganere

Nei, dette er ikke kjøtt. Bare veldig godt. Les hele saken på klikk.no