6 matvarer som ikke er det du tror det er

Det er mer enn bacon som ikke er bacon ...

Flere dagligdagse matvarer er ikke hva de utgir seg for å være. Ofte kommer de seg også unna med å gjøre små forandringer i produktnavnet.

1. Bacon som ikke er bacon

TV 2-programmet Matkontrollen har avslørt at Gilde selger smårettbacon som ikke er bacon. – Det smaker egentlig som kokt skinke, sier slakter hos Strøm-Larsen til TV 2. Informasjonsansvarlig i Notura, som eier Gilde, forteller at smårettbacon blant annet er svinebog. – Bruksområdet var ment å være som bacon, men et magrere alternativ. Og derfor ble det hetende bacon, forteller Elin Ytterdahl Tohje til TV 2.

2. Revet ost som ikke er ost

FOTO: NTB Scanpix Det har vært kjent en stund, at revet ost ikke kan kalle seg ost. I dag står det derfor «revet» og «topping» på en del av pakningene. – Vi har en pizzatopping med ost og rapsolje fordi det gir noen unike smelte- og bruningsegenskaper, forteller Magnus Tollefsen i Synnøve Finden til DinSide.

3. Kalvepålegg nesten uten kalv

I høst ble det oppdaget at pålegget som heter «Kalverulade» inneholder masse svinekjøtt, men nesten ikke kalv. - En menneskelig feil som skjedde ved lansering, sier Coop Norge til TV2, og lovet å skifte navnet på pålegget.

4. Fetaost som ikke er laget av geit

48 timer i Athen, Hellas. Gresk salat, med fetaost og oliven.FOTO: NTB Scanpix I Norge får man kjøp mye fetaost som som ikke er laget på den ekte greske metoden, med melk fra geit eller sau. Den norske varianten er laget på kumelk. Dermed heter nå flere av ostene «classic» eller «salatost».

5. Guacamole som inneholder erter

FOTO: NTB ScanpixFOTO: NTB Scanpix Overraskende nok innholder flere av ferdig-guarcamolene erter. - Vi tilsetter erter for fargen og konsistensen på produktet, sier Jessika Hamberg, ansvarlig for Old el Paso i Skandinavia, til Dinside. Santa Maria innrømmer at de har byttet navn til «Dip Guacamole Style», og har avbildet dipen og ikke en avokado på etiketten. - Produktet er veldig populært, dette tyder på at folk setter smaken høyere enn avokadoinnholdet, sier markedssjefen til Dinside.

6. Gresk yoghurt som laget i Norge

FOTO: NTB ScanpixFOTO: NTB Scanpix Tines «greske» yoghurt produseres i Finnmark (Synnøve Finden produserer sni i Hellas). - «Gresk yoghurt» er etter vår oppfatning en tilsvarende betegnelse som «gresk salat» og «italiensk pizza» hvor geografiske navn ikke blir oppfattet som et opprinnelsessted, men som en beskrivelse av varetypen, opplyser PR-rådgiver Skagestad i Tine til Aftenposten.