6 gode middager du lager på maks 10 minutter

Noen ganger vil man bruke tida på noe annet enn å lage mat.

(upublisert) Opprettet

1. Cacio e pepe

Pastaretter kan generelt være lynkjappe å tilberede, men stort raskere enn denne romerske klassikeren blir det vel ikke. Navnet betyr ost og pepper, og så enkelt er det faktisk. Rist litt pepper i panna, kok opp pasta, lag en liten saus med pastavannet og riv ost over til slutt. NRK, Klikk og Tales of Ambrosia (engelsk) har alle glimrende oppskrifter.

Kunne ikke laste instagram

2. Fransk omelett

En ekte fransk omelett krever en klebefri panne og høy varme. Er det på plass, kan middagen (som vist i videoen under) fint være ferdig på under to minutter. Det fine med omeletter er hvor enkelt du kan variere dem ved å tilsette litt kjøtt, urter eller grønnsaker. Og at de smaker kjempegodt, da. Prøv for eksempel oppskriften til Matprat eller Matlidenskap.  Eller se videoen under.

3. Raske supper

I suppenes verden går det som regel kjapt, og om du først lager litt er det like greit å multiplisere oppskriften noen ganger. Da har du litt å varme opp også. Ertesuppe med pølse og frosne erter (Klikk.no) er et eksempel på en suppe du lager i en fei. Eller så kan du jo trikse fram en superkjapp tomatsuppe med pølsebiter og egg (Godt.no/Meny). (Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)(Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)

4. Wraps

Varmt eller kaldt, søtt eller salt - det meste passer i en tortillalefelse bare du er kreativ. Laster du den opp med kraftige ingredienser kan du fint lage kalde middagswraps. Turwraps med stekt kylling og kremost (Tine),  wraps med aioli og røkelaks (Frukt.no) eller wraps med ricotta og spekeskinke (NRK), for eksempel. En kjapp varm versjon er wraps med reinsdyrskav og tyttebærrømme (Matprat). Slik bretter du forresten en wrap (VG). (Foto: Robert S. Eik/VG)(Foto: Robert S. Eik/VG)

5. Salat

De samme tankene bør du ta med over til salatlagingen. Middagen kan fint være grønn, men kanskje er det greit med kjøtt, plantefett eller nøtter for å mette ekstra? Avokadosalat med strimlet svinekjøtt (Matprat), vegansk grønnkålsalat med søtpotet (Vegetarbloggen) eller fargerik salat med skinke (Aperitif) er noen raske alternativer. (Foto: Matprat)(Foto: Matprat)

6. Stekt laks

Laksen trenger ikke mer enn et par minutter på hver side. Hvis du velger kjapt tilbehør, er det med andre ord ingen sak å bli ferdig på ti minutter. Pannestekt laks med fennikelsalat og sitronrømme (Trines Matblogg) er én løsning. Rask laksepanne med soya og creme fraiche (Tine) er en annen. Om du vil la panna stå, er ceviche med laks (Klikk) en spennende rett verdt et forsøk. (Foto: Sara Johannessen/VG)(Foto: Sara Johannessen/VG)

Mer om
mat