5 veier til perfekt ribbesvor - og ei felle du ikke må gå i

Det er fint mulig å få en fantastisk saftig ribbe og nydelig svor.

1. Klassikeren

Skjær ruter i svora, legg hele ribba i en langpanne fylt med litt vann og damp den. Sett så en tallerken under kjøttet og fortsett stekinga i et par timer, før du avslutter på høy temperatur for å få svora til å sprette opp. Høres det kjent ut? En variant av denne fremgangsmåten brukes nok av de aller fleste som lager juleribbe her til lands. Og med litt fingerspissfølelse er den glimrende. Hobbykokken har tatt på seg jobben med å perfeksjonere framgangsmåten, og garanterer både saftig kjøtt og knasende sprø svor i sin ribbeguide.

2. Skjær av svora og frityrstek den

Dagbladet og NRKs kjendiskokk Andreas Viestad er ikke redd for å gli ut av sitt vante spor, og leker gjerne litt med den for mange hellige ribba. Etter hans mening er én vei til perfekt ribbe å skjære av svoren et par dager i forveien og frityrsteke den rett før servering. Enten i vanlig panne eller en frityrkoker. I tillegg til å garantere total kontroll over hvor sprø svora blir, lar det deg langsteke kjøttet for et fantastisk saftig resultat. Perfeksjonistens drøm.
(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

3. Varmluftpistol - IKKE skibrenner

Dette er et hjelpemidde hellerl enn en komplett metode, og krever at du utviser forsiktighet. – Hvis svoren bare er sprø noen steder kan du bruke en varmluftpistol på områdene som ikke har blitt sprø, forteller Even Nordahl fra Matprat.no til TV2. Han advarer derimot på det sterkeste mot ekstremt varme skibrennere og créme brûlée-brennere. Den åpne flammen ødelegger svora, mener ribbeeksperten.

4. Sakte, sakte, sakte - så PANG

(Foto: J. Kenji López-Alt/Serious Eats)(Foto: J. Kenji López-Alt/Serious Eats) Hos Serious Eats tar de som vanlig det hele litt lenger. I en svært omfattende gjennomgang av ribbesvor gir kjøkkenalkymisten J. Kenji López-Alt en vitenskapelig forklaring på hvordan man får en så sprø og uniform svor som mulig. Trikset er rett og slett å bryte ned proteinbindingene. Når det er gjort, må svora fylles med damp så fort som mulig. López-Alts triks er å langsteke ribba på 120 grader i åtte timer for et nesten urimelig saftig kjøtt. Så tar han den ut,  varmer ovnen til 260 grader og smeller kjøttet inn igjen. Den voldsomme temperaturen fordamper væska i kjøttet og blåser opp svoren lynkjapt. Men følg godt med, den blir kjapt svidd! Omtrent samme triks benyttes i Heia Mats guide til perfekt ribbe.

5. Gjør de riktige forberedelsene

Gjort riktig, vil alle de fire første punktene gi nydelig ribbesvor. Men det skal ikke så mye til for at ting sklir ut litt. Kanskje har stekeovnen din større temperatursvingninger enn ventet - kanskje vikler du deg fast i en henrivende samtale med noen dørselgere. Den viktigste forsikringen du kan skaffe deg er de riktige forberedelsene. Matprat har derfor samlet en rekke tips til hvordan du forbereder en perfekt ribbe. Blant de viktigste poengene nevner de å kjøpe en ribbe med et tykt og kraftig fettlag - som holder temperaturen høy og jevn - og å salte kjøttet fra én til tre dager før steking. Da spiller det neppe stor rolle hvilken metode du bruker.