5 ubehagelige fakta om sushi

Rå fisk kan være både godt og sunt, men vit hva du spiser.

(upublisert) Opprettet
 

1. Smørfisk gir diaré

Escolar er en hvit fisk som ofte selges som sushi i Norge under (det feilaktige) navnet smørfisk. Problemet er at den inneholder en type såkalte voksestere som kan gi diaré og kraftig magevondt (DinSide) hvis den spises rå. Mattilsynet skriver at fisken ikke bør spises uten varmetilberedning, men rå escolar er likevel et populært innslag hos mange av landets sushirestauranter. (Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG)(Foto: Espen Sjølingstad Hoen/VG)

2. Tunfisk inneholder store mengder tungmetaller

I likhet med annen fet fisk inneholder fersk og frosset tunfisk betydelige mengder tungmetaller (Folkehelseinstituttet). Blant annet kvikksølv. Om du viser moderasjon er det ikke nødvendigvis farlig. Men det anbefales å spise maks to middagsporsjoner av tunfisk i uka om du vil holde deg innenfor trygge nivåer. For store mengder av kvikksølv kan blant annet ramme nervesystemet, og på grunn av sitt lange liv som rovdyr lagrer tunfisken særlig mye av det. (Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)(Foto: Rolf Øhman/Aftenposten)

3. Enkelte arter er utrydningstruet

Scampi, noen tunfiskarter, ål og smørfisk er alle populære sushiarter som er rammet av overfiske (Framtiden i Våre Hender). Skal vi ha bærekraftige bestander av disse sjødyrene i framtiden, kan vi måtte se til andre arter som fiskes på forsvarlig vis. Til gjengjeld er det knapt grenser for hva som kan puttes oppå en kladd eddikris og fortsatt smake godt. Du kan jo prøve vegetarsushi (Mat På Bordet), for eksempel? (Foto: Jens Sølvberg/Samfoto)(Foto: Jens Sølvberg/Samfoto)

4. Sushi kan utløse allergiske reaksjoner

Bedervet tunfisk kan gi både elveblest og hjerteklapp (NRK), mens de fleste fiskearter plages med allergiutløsende parasitter om de ikke behandles riktig. For eksempel er EU veldig klare på at all sushifisk skal fryses til minus 20 grader kjernetemperatur i minst ett døgn før servering. Ifølge Mattilsynet er laks et hederlig unntak, fordi det sjelden er påvist parasitter i norsk oppdrettslaks. (Foto: Signe Dons/Aftenposten)(Foto: Signe Dons/Aftenposten)

5. Sushi stiller strenge krav til hygiene

De mest populære sushivariantene inneholder fisk, som regel rå eller halvrå, og det stiller strenge krav til behandlingen av dem. Mattilsynet opplever stadig dårlig hygiene, feil tilberedelse og mangelfull oppbevaring hos norske sushirestauranter (Aftenposten). Siden fisken ikke er varmetilberedt, er faren for harmfulle bakterier og parasitter større i sushi enn annen mat. Velg restaurant eller utsalgssted med omhu!

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.