5 kjøttdeigtriks alle bør kunne

Mestre en av Norges mest populære råvarer.

(upublisert) Opprettet
I 2009 var kjøttdeigretter Norges vanligste middag ifølge en studie foretatt av Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO). Og med så vidt forskjellige bruksområder som kjøttkaker, taco, pizza, gryteretter og hamburgere er det kanskje ikke så rart. Her er våre fem beste tips for å bli en regelrett kjøttdeigmaestro.

1. Stek den riktig

Kjøttdeigen får mye mer smak med en ordentlig stekeskorpe. Det kan vi takke maillard-reaksjonen for, prinsippet som blant annet gir boller en brun og deilig overflate. Matosofi har en effektiv guide til å steke kjøttdeigen perfekt. Prosessen starter lenge før maten går i panna, det er nemlig viktig at farsen har tinet helt. Du bør også velge kjøttdeig med lavt væskeinnhold og kanskje til og med spa ut litt væske med en skje. Jo tørrere panna er, jo bedre bruning får du. - Så lenge det gjenstår vann, vil mesteparten av energien brukes på å fordampe det. Da blir det lite energi igjen til å brune kjøttet, skriver Serious Eats om saken. Derfor er du også tjent med å la panna varme seg opp skikkelig, og steke 150-200 gram av gangen. Slik er det lettere å holde høy nok temperatur til å lage stekeskorpe. Det høres ut som mer jobb enn det er, og utgjør en kjempeforskjell. (Foto: Colourbox=Ikke gjør slik! (Foto: Colourbox)

2. Genialt frysetriks

Om du plutselig slår til på et knalltilbud og sitter igjen med mer kjøttdeig enn du rekker å bruke, er dette frysetrikset genialt. Følg KKs råd for frysing av kjøttdeig og klem farsen flat i en frysepose. Så skriver du på datoen med tusj og stabler dem i fryseren. Men pass på holdbarheten. Flatpakket kjøttdeig tar mye mindre plass i fryseren, og tiner attpåtil kjappere. Enda stiligere blir det om du følger Lunchinabox' råd og former kjøttdeigen til små ruter ved hjelp av en spisepinne eller lignende. Da kan du bryte den opp i passende porsjoner uten å tine deigen.

3. Lag din egen

Om du trenger farse du ikke finner i butikken, eller vil slå på stortromma for å lage verdens beste hamburgere, kan det være veldig greit å kverne egen kjøttdeig. De fleste bruker frittstående kverner eller kjøkkenmaskin, men om du er tålmodig kan du til og med hakke den med en kniv eller to som i videoen under. Det viktigste å huske på er at både kjøttet og utstyret bør være iskaldt. Legg alt i fryseren en time før kverninga starter, skriver Far min sitt kjøkken. Om deigen blir for varm, smøres fettet utover og skaper en sleip deig. Dessuten begrenser man bakterieveksten med litt kulde. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

4. Bruk den riktig

Siden kjøttdeig brukes i så mange ulike retter, er det mye å hente på å bruke riktig deig til rett tid. Forskjellene er definitivt store. For eksempel kan en blanding av lamme- og kalvekjøtt bygge grunnlaget for en spektakulær lasagne. I hamburgere ønsker du gjerne en farse med minst 20 prosent fett så den blir skikkelig saftig under steking. Da kan kvernet høyrygg eller bibringe være å foretrekke. Kjøttkakene kan holdes bittelitt magrere og er et utmerket mål for vanlig kjøttdeig ifølge Dagbladet, mens den sunnere karbonadedeigen passer utmerket i blandinger der det allerede tilføres en del fett. For eksempel chili, taco, pizza eller kjøttsaus. Med mindre oppskriften spesifikt ber om det, er det også lurt å være lett på hånda når man former kjøttdeigen. Pakkes den for tett sammen, kan den bli seig og udelikat.

5. Ikke slurv med hygienen

Om du tiner kjøttdeigen på kjøkkenbenken eller i vannbad, vil den være mye mer utsatt for utrivelige bakterier. KKs råd er å alltid tine kjøtt i kjøleskapet. På samme måte bør avkjøle det forsiktig. Ikke sett varm mat rett i kjøleskapet. Det hever temperaturen til alle matvarene, og kan gjøre dem skjemt. Kvernet kjøttdeig har en nesten overnaturlig evne til å lure seg inn i små krinker og kroker på kjøkkenet, så vask alltid hender og overflater som har vært i kontakt med rått kjøtt. Det er Matprats hygienetips. Med mindre du har kvernet selv, bør du forresten alltid gjennomsteke kjøttdeigen. Mens bakteriene sliter med å komme gjennom overflaten på for eksempel biff, vil kommersiell kjøttdeig kunne være en blanding av både ytre og indre deler av stykningsdelene. Å spise sånt rått kan det bli matforgiftning av.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.