5 grunner til at ribba er best om sommeren

Ærlig talt: finnes det et mer anvendelig kjøttstykke?

Ribbe er julemat. Greit nok, ingen tvil om det. Men det feite, flotte bukstykket fra grisen er så fleksibelt at det nesten er for dumt å ikke ha et par ribber liggende til sommeren. Få stykningsdeler kan skryte av å være like anvendelige. Dessuten er ribba kjempeenkel å tilberede. Det tar bare litt tid!

1. Pulled pork

(Foto: Sara Johannessen/VG)(Foto: Sara Johannessen/VG) Mange av grisens stykker gjør seg godt mellom to burgerbrød og ribba er på ingen måte et unntak. Breserer (Bama) du det på moderat temperatur over noen timer, blir svinekjøttet så mørt at du kan nappe det fra hverandre. Derav navnet pulled pork. Dagbladet, NRK og Matprat har alle glimrende oppskrifter på den populære retten. Så kan du for eksempel skjære av svoren først (Dagbladet), steke den alene og ha den ved siden av. Eller spare bitene som en deilig sommersnack.

2. Grillribbe

(Foto: Magnar Kirknes/VG)(Foto: Magnar Kirknes/VG) Enten du foretrekker ferdigversjonen med den ubestemmelige oransje grillmarinaden eller ikke, skal det godt gjøres å ikke elske hjemmelagd grillribbe. Tynne skiver av marinert ribbe - for eksempel med en ordentlig barbecuesaus (Trines Matblogg) - gjør seg helt fantastisk på grillen. Prøv for eksempel Heiamat eller VGs oppskrifter på saftig grillribbe.

3. Spareribs

(Foto: Michael Brauner/Bon Appetit)(Foto: Michael Brauner/Bon Appetit) Ikke alle vet at typiske korte spareribs hentes fra tynnribba, men sånn er det altså. Om du lager dem hjemme er det to ting å tenke på: 1) Tilberedelsen. Noen liker å koke dem før grilling (Dagens Næringsliv). Andre, som grillguruen Craig Whitson, liker å langtidsrøyke dem på lav varme (Klikk).  Følg gjerne Aperitifs spareribsguide. 2) Marinaden. Kjører du en mørnende colamarinade (mstabell), kryddermiks med litt futt i (Klikk) eller en sennep- og honningbasert marinade (munngodt)?

4. Ribbe i sommerklær

Om du føler at du er en ordentlig røver på å tilberede ribba på vanlig vis, og bare vil ha mer sommerlige smaker, finnes det selvsagt også råd. Andreas Viestads ribbe med appelsin, ingefær og anis hilser mest fra Kina, mens Lise Finckenhagens ribbeburger med kimchi (Godt.no) er koreanskinspirert. Dessuten finnes det mye friskt ribbetilbehør å lure fram (Helles Kitchen).

5. Ribbepizza

(Foto: Matprat.no)(Foto: Matprat.no) Kjempeenkelt! Ta en av de fire oppskriftsretningene over, skjær resultatet i tynne, beinfri skiver og dander etter ønske. Enten pizzaen er hjemmebakt eller ferdiglagd. Det tipset kan du godt skrive bak øret fram mot jul også. Juleribberestene gjør seg minst like godt på pizzaen. Matprat anbefaler i tillegg en creme fraiche-basert saus. Kanskje til og med på en stekepannelagd pizza? (SOL.no) PS. Det er jo lov å tjuvstarte på juleribba om sommeren. Kall det en generalprøve!