5 grunner til at du bør spise masse fårikål i dag

Har en rekke helsefordeler.
 1. Kål er bra for fordøyelsen ...


  (FOTO: Geir Olsen, VG/ NTB Scanpix)

  Hodekålen har i en årrekke blitt brukt mot en rekke fordøyelsessykdommer. Det skriver Matprat. Kålsaften påstås også å være effektiv mot eksem, kviser og øyebetennelse.

  – Kål bidrar med en rekke smarte byggeklosser. Den bidrar med fiber som styrker hjelpsomme bakterier i tarmen din, den demper betennelser og styrker immunforsvaret, sier overlege og forfatter Berit Nordstrand til KK.


 2. ... og er både næringsrik og kalorifattig


  (FOTO: Colourbox)

  Hodekål er proppet av gode næringsstoffer. Grønnsaken inneholder blant annet A-vitaminer og C og B-vitaminet folat.

  Som navnet tilsier, er kål en svært viktig ingrediens i fårikålen. Da er det flaks at hodekålen er såpass kalorifattig. Med 32 kcal per 100 gram, kan du spise fårikål med god samvittighet.


 3. Pepper bekjemper bakterier


  (FOTO: Colourbox)

  Svart pepper er for mange fast inventar i fårikålkjelen. Det fremmer ikke kun smaken, men kan også ha fordeler for helsa. Ifølge KK, kan svart pepper nemlig bekjempe bakterier i tillegg til å være bra for fordøyelsessystemet.


 4. Kjøtt i verdensklasse


  (FOTO: Lars Wittrock/ NTB Scanpix)

  Det møre, saftige og fintrevlede norske lammekjøttet gjør at det av mange regnes som en råvare i verdensklasse. Flere stykker av lammet er magert og inneholder lite fett. Det er med andre ord bare å gafle innpå.


 5. Holder liv i tradisjoner


  (FOTO: Terje Bringedal, VG/ NTB Scanpix)

  Til tross for at fårikål ikke ble kåret til nasjonalrett før i 1972, dukket den tradisjonsrike retten for første gang opp i en norsk kokebok allerede i 1835. I 1930-åra begynte fårikålen å sette preg på de norske matvanene.

  Nasjonalretten hedres med en egen dag hver høst. Fårikålens dag går av stabelen siste torsdag i september hvert år.