5 enkle triks som gjør salaten mye bedre

Alle elsker salat. De bare vet det ikke enda.

 

1. Salt og pepper!

Salt i moderate mengder fungerer som en smaksforsterker, mens pepper krydrer. Sammen kan de løfte en middelmådig salat, eller krone en glimrende. Kildene kan være så mangt. Hva med biter av litt salt bacon, etter Dinmats salatoppskrift? Til gjengjeld bør du alltid tenkte over saltinntaket ditt. Ifølge VG spiser de fleste nordmenn mer salt enn de tror så en balansegang er viktig. (Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

2. Lag en vinaigrette.

Salater kan ofte bli tørre og kjedelige, noe mange bøter på med olivenolje eller dressing. Men det finnes en enda bedre løsning: lag en god vinaigrette. Det er kjempeenkelt: Pisk olje og eddik sammen. Smaksett med salt, pepper og en valgfri syre. Kjapt, godt og høvelig sunt. Heller du den i en oljeflaske, holder vinaigretten seg fint i kjøleskapet til kjapp bruk. Klikk.no har en glimrende basisoppskrift på vinaigrette som du kan eksperimentere med. Her er det rom for å piske inn eksotiske krydder, biter av løk eller til og med ansjos. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

3. Prøv nye salater.

Mange av de samme ingrediensene har en tendens til å gå igjen i salater. Slik må det selvsagt ikke være. Knepp ned skjorta litt! Frisk det hele opp med litt eplebiter, eller gjør salaten fyldigere med biter av avokado. Laks til middag? Lite passer bedre enn en fennikelsalat. Hvis du har en favorittfrukt eller -ost, er sjansen god for at den kan jazze opp salaten. Men det krever at man tør å tusle ut av komfortsonen en liten tur. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

4. Triks litt med konsistensen.

Krutonger? Godt. Hjemmelagde krutonger? Nå snakker vi. De fleste salater har bare godt av litt tyggemotstand, og det er ikke kun stekt brød som kan stå for det. Prøv Matlidenskaps ristede versjoner av alle slags nøtter, pinjekjerner og mandler. De gir dessuten en rik og utfyllende smak. Reddiker funker også. Skulle du være så heldig å komme over litt ribbesvor eller sprøtt kyllingskinn, er ingenting bedre enn det. (Foto: Colourbox) (Foto: Colourbox)

5. Gi den et isbad.

Det gode, gamle kokketrikset kommer alltid til unnsetning hvis salaten er litt slapp, eller du vil gi den et mer innbydende utseende. Som KK skriver: fyll en bolle med vann og isbiter. Så lar du salaten ligge oppi i et par minutter. Det vil trolig gi den et mye klarere utseende og fastere konsistens. Har du grønnsaker til overs som du vil fryse ned? Da gjør du det omvendt: kok opp en kjele med vann og la grønnsakene trekke i et par minutter. Det kalles blanchering, og gjør at de holder seg lenger.