Nettkurs

Ned i vekt

Mange syns det er ganske strevsomt å skulle gå ned i vekt, først og fremst fordi de drastisk forsøker å endre radikalt på kostholdet alene, men også fordi at man så fort spretter opp igjen.

Ned i vekt

Når bør man gå ned i vekt?

Det kan være flere grunner til at man bør gå ned i vekt. Den viktigste er at overvekt alene har en veldig negativ effekt på helsen din. Overvekt øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Eksempler på dette er høyt blodtrykk, høyt kolesterol, dårlig søvn og diabetes. Er man overvektig er det også vanlig å slite med lite energi. Hvordan man føler seg ellers er veldig individuelt og bør ikke alene være grunnen til å gå ned i vekt. Verdens helseorganisasjon har klare definisjoner på hva som regnes for normalvekt, overvekt og fedme.

Ved hjelp av vår BMI-Kalkulator kan du måle din egen BMI.

Ned i vekt og fettprosent

Samtidig er det slik at BMI, eller KMI på norsk, alene ikke er den beste indikatoren. Grunnen til det er at vi alle har forskjellig sammensetning av muskler og fett som igjen har forskjellig vekt per volum. Dette gjør at de som har mye muskler kommer dårlig ut, målt opp mot en annen med samme høyde. Det man kan følge med på da er fettprosenten, og på denne siden har vi også en kalkulator for å måle fettprosenten.

Gå ned i vekt - mat eller trening?

Skal man gå ned i vekt har man størst sjanse til å klare et godt resultat hvis man kombinerer mat OG trening. Det er flere grunner til dette, men en av dem er at hvis man kutter maten alene utsetter man kroppen for risiko ved at man ikke tilfører nok av de andre viktige næringsstoffene. Hvis man spiser nok, men forbrenner mer kalorier stabiliseres også vekten bedre. Så er det også slik at hvis man bygger litt mer muskler mens man går ned i vekt, er det også mer muskler til å forbrenne mer kalorier senere.

Ned i vekt - styrke eller kondisjon?

De fleste ekspertene her sier at begge deler er viktig. Ved å bygge muskler får man noen ekstra helsefordeler som at man minsker risikoen for ledd og muskelplager, men samtidig når man har mer muskler øker også forbrenningen i perioder hvor du ikke trener. Forklart enkelt, vil en som ha mye muskler forbrenne mer ved å gå opp en trapp enn en som har mindre. For det er større motor som skal ha drivstoff. Men samtidig vil man veie mer med muskler. Dette tar man igjen med en lavere fettprosent og man blir strammere og fastere.

Hvis du bare skal forbrenne raskt er kondisjonstrening helt flott, men du har mer arbeid som venter deg når du har nådd vektmålet. Kondisjonstrening fører enkelt forklart til muskelsvinn og man forbrenner mindre i hvileperioder. Sannsynligheten for at du da går opp igjen er derfor høyere enn hvis du kombinerer det med styrke.

Gå ned i vekt og bli der

Skal man gå ned i vekt og bli der kan det være behov for å se litt større på det. Det kan nemlig være flere grunner til at det enten er vanskelig å komme ned, eller at man stadig merker at man kryper litt oppover. Det å ha kontroll, forstå seg selv, kroppen, vaner, kunne skille mellom sult og kjedsomhet er også veldig viktig. Da kan man ta gode valg og det er lett å motivere seg selv.

Periodisk faste

Det finnes flere kjente dietter for periodisk faste. Mest brukt er kanskje 5:2 dietten hvor du spiser normalt i 5 dager og skrenker litt inn i 2. Men det finnes også flere andre varianter man kan bruke for å gå ned i vekt, som 18:6 osv. En av fordelene med periodisk faste er rutinene og kontrollen man har på inntaket av næring.

Gå ned i vekt - Vegetarmat

Mange opplever en positiv effekt på å gå ned i vekt ved å gå over til et vegetar eller vegansk kosthold. Den ene effekten er at man får et bedre forhold til hva man spiser, men også fordi man kutter ut en del av de mettede fettsyrene. Hvis man da også opplever at man får mer "energi" hjelper det også på motivasjonen til å holde seg aktiv og derfor forbrenne mer.