Visste du at det er flere kalorier i lettmelk enn i Guinness?

Kalorisjokkene som kan ta deg på senga.

(upublisert) Opprettet
Kaloriinnhold sier ingenting om hvor sunn mat er, bare hvor mye energi den inneholder. Men inntar du flere kalorier enn du forbrenner, går du opp i vekt. Sånn er fysikkens lover. Derfor kan det være interessant å se på hvor mange kalorier maten du inntar har - særlig om du prøver å gå ned i vekt. Men ikke la deg lure! Her er syv matvarer vi tror kan sjokkere deg med kaloriene sine.

1. Lettmelk er fetere enn Guinness

Irlands dunkle flaggskipøl er omringet av mange myter, og på grunn av den mørke fargen antar mange at det er veldig tykt og fetende. Det stemmer ikke helt. Sannheten er at Guinness er forholdsvis magert til øl å være, fordi det bare inneholder 4,2 prosent alkohol mens de fleste pils ligger mellom 4,5 og 4,7 prosent. Faktisk har både lettmelk og de fleste pils et høyere kaloriinnhold enn det verdenskjente brygget. Mens Guinness har 176 Kalorier per halvliter, har en halvliter TineMelk Lett hele 215 Kalorier. Drikker du like mye RIngnes Pils, får du i deg 200 Kalorier. Flere kalorier enn man tror? (Foto: Berit Roald / NTB Scanpix)Flere kalorier enn man tror? (Foto: Berit Roald / NTB Scanpix)

2. Cashewnøtter er dobbelt så feite som en feit biff

Ubehandlede nøtter er stort sett veldig sunne, fordi de inneholder store mengder umettet fett som blant annet er bra for hjertet. Fett er til gjengjeld det mest energirike av hovednæringsstoffene, så nøtter er svært kaloririke i forhold til vekta si. Cashewnøtter har for eksempel rundt 574 Kalorier per 100 gram. Til sammenligning kan entrecôte, et av de feiteste biffstykkene, ha under en tredel av det. Avhengig av fettinnholdet i stykket. Et høyt inntak av nøtter kan dermed få deg til å stige kjapt i vekt. Uten at det hindrer leger i å anbefale alle å spise en rimelig mengde nøtter hver dag. Entrecôten er ikke akkurat mager. (Foto: Colourbox)Entrecôten er ikke akkurat mager. (Foto: Colourbox)

3. Juice kan være drøyere enn brus

Sukkerbrus må vel sies å ha et dårlig rykte rent helsemessig. Blant annet kan høyt inntak føre til overvekt og livsstilssykdommer som diabetes 2. Det er lett å innta store mengder «flytende kalorier» siden de ikke metter like mye som fast føde, men brus er langt fra den største synderen. 210 Kalorier kommer med på kjøpet i en halvliter Coca-Cola. Til sammenligning er det 20 flere Kalorier i 500ml Q Appelsinjuice. Sunniva Original Eplejuice er ikke så mye bedre, med 215 Kalorier per halvliter. Store mengder naturlig fruktsukker er som regel grunnen til at juice er så energirikt. Det er ikke usunt i seg selv og små mengder juice kan fint inngå som én av fem om dagen. Men det er lurt å begrense juicedrikkinga på grunn av høyt syreinnhold som kan skade tennene. Sukkerbombe. (Foto: Colourbox)Sukkerbombe. (Foto: Colourbox)

4. Avocado er like drøyt som kjøttdeig

Avocado er tjåktfullt av sunt fett, antioksidanter og vitaminer. Det er sannsynligvis også den mest kaloririke frukten du finner på den lokale matbutikken. 100 gram avocado inneholder rundt 196 Kalorier, ifølge Bama. Gilde opplyser at deres kjøttdeig av storfekjøtt ligger på rundt 194 Kalorier per hekto. Til gjengjeld begynner stadig flere dagligvarebutikker å fjerne tilsatt salt og vann fra kjøttdeigen sin - kanskje avocadoen kan smette forbi nå? Sunn, digg og feit. (Foto: Colourbox)Sunn, digg og feit. (Foto: Colourbox)

5. Bananchips er ikke noe bedre enn potetgull

Bananer er veldig rike på karbohydrater og dermed en usedvanlig energirik frukt fra før av. Når de stekes i olje og skifter ham til bananchips, er de regelrette kaloribomber. Bananchipsen fra Brynhilsgruppen har hele 527 Kalorier per 100 gram. Maaruds Classic Salt potetgull er faktisk hakket magrere, med 525 Kalorier per hekto. - Velg heller tørket frukt uten tilsetning av fett og sukker, slik som for eksempel aprikos, svisker og rosiner, skriver klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist hos Matspaneren. Spis heller vanlig banan. (Foto: Colourbox)Spis heller vanlig banan. (Foto: Colourbox)

6. Marshmallows har flere kalorier enn havregryn

Med mindre du går for en sukkerfri variant, som har mange ganger færre kalorier, er marshmallows nesten rent sukker. Dermed inneholder de også mange energirike karbohydrater. Men visste du at marshmallows stort sett har færre Kalorier enn havregryn? Mens Frisia Barbecue Marshmallows har rundt 323 Kalorier per 100 gram, er det så mye som 376 Kalorier i Axa Lettkokte Bjørn Havregryn. I motsetning til den grillvennlige godterivarianten skal havregryn derimot være en fantastisk, fiberrik frokost. Dessuten er det veldig mettende, så det er ikke sikkert du sprenger kaloribudsjettet om du liker å ta deg en skål havre til frokost.

7. Big Mac knuser müsli

McDonalds' verdensomspennende hurtigmat brukes ofte som et symbol på en usunn livsstil. Blant annet tok dokumentarfilmen «Supersize Me» for seg hva som skjer med kroppen om man kun spiser Big Mac i en måned. Hvis man kun skal se på energiinnholdet, er den velkjente burgeren derimot ikke så drøy. Den er visst adskillig magrere enn Burger King og Max Burgers gallionsfigurer. Ser du kun på kaloriinnholdet, er «verdens mest solgte hamburger» også mye magrere enn müsli frokostblanding. Axas Fruktmüsli har 370 Kalorier per 100 gram. En Big Mac er rundt 211 gram tung og skal inneholde 510 Kalorier i Norge. Det utgjør rundt 241 Kalorier per 100 gram eller rundt 50 prosent mindre enn den fiberrike frokosten. Big Mac er slettes ikke er så usunn om du holder deg unna pommes frites og brus til, men til hverdags lønner det seg nok heller å velge en ordentlig müsli.   Visste du forresten at popcorn er sunnere enn mange grønnsaker ifølge en fersk studie?

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.