Vi har aldri vært nærmere å lage nye hjerter og kjønnsorganer

Snart kan man printe seg et nytt organ.

(upublisert) Opprettet
Ved Universitetet i Dresden har Andrea Meinhardt og kollegaene grodd en hel ryggrad i laboratorium, skriver The Guardian. Gjennombruddet kan være første steg mot å erstatte ryggradene hos dem med alvorlige skader eller sykdommer - og en framtid hvor mange av våre viktigste organer kan produseres på bestilling. Med inntoget til 3D-printere og stadige byks i forskningen, har sci-fi-framtiden aldri vært nærmere. Her er andre organer man allerede kan lage, eller er på god vei mot å gjenskape.

Hjerte

– Selvfølgelig er det mulig. Det kommer til å skje før eller senere. Jeg vet ikke når, men det kommer absolutt til å skje, siterer Videnskab.dk (via Forskning.no) førsteamanuensis Vladimir Zachar fra Laboratoriet for Stamcelleforskning på Aalborg Universitet. I den danske byen jobbes det på spreng med å lage et fullt fungerende menneskehjerte med 3D-printere. Jeremie Pierre Gay, oppfinneren av en såkalt bioprinter, tror vi får se det innen vår levetid.

Luftrør

I Sverige har de allerede erstattet en pasients luftrør med en plastbasert erstatning. Hemmeligheten skal være bruk av stamceller. Ved å modellere et plastorganet etter pasientens originale, kle overflaten med spesielle mikroporer og la eierens egne celler slå seg ned der, lager de selv et funksjonelt organ. - kan brukes på hjerter, men komplekse organer som lungen eller hjernen er det mer komplisert å bygge, fastslår professor Alex Seifalian til CBS (via TV2). (Foto: Robyn Beck/Afp)Bioprintere kan også lage mat. (Foto: Robyn Beck/Afp)

Urinblære

– En håndfull pasienter har fått slike blærer, og her finnes det allerede noen års erfaring. De er ikke like gode som blærene vi er født med, men de fungerer, røper Joel Glover, lederen for Nasjonalt senter for stamcelleforskning, til Teknisk Ukeblad. Det er blitt over 20 år siden forskere begynte å pirke på muligheten til å erstatte den forholdsvis simple urinblæra. Nå høster vi fruktene.

Lever

3D-printere har allerede knadd ut et vev som fungerer tilsvarende likt som leveren, ifølge UC San Diego News (via Tek.no) selv om det skal benyttes på utsiden av kroppen. Det siler i hvert fall giftstoffer ut av blodet, og en av styrkene skal være hvor godt det kan tilpasses hver enkeltes kropp. På sikt kan det kanskje monteres i kroppen?

Bukspyttkjertel

Bukspyttkjertelkreft er blant de dødeligste kreftformene vi har, og kan sjelden helbredes om den ikke oppdages på et svært tidlig stadium. I Japan jobbes det nå med en løsning for å gro nye bukspyttkjertler. Den bruker levende griser som voksekammer, og skal være godt på vei.

Peniser og vaginaer

- Etter at operasjonssårene var helet, virket kjønnsorganene nesten som normalt. Selv om trykket ikke var helt tilbake til normalen, var kaninene i full gang bare 30 sekunder etter å ha møtt ei kanindame, skriver Forskning.no om en studie der 18 kaniner fikk erstattet svampvevet i penis med laboratiegrodde legemer. Med hjelp av stamceller skal penisen i praksis gjenbygge selv selv, og i framtiden håper man å kunne dyrke helt nye organer ved å dirigere cellene i riktig retning.

Blodårer

I 2010 oppdaget selskapet Organovo hvordan man kan lage nye blodårer med en spesialbygd 3D-printer, skriver NRK Beta. Teknikken beskrives som et gjennombrudd for organprinting, og har blitt finskrudd enda litt til av forskere ved Universitetet i Sydney.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.