Våren er her - nå må du være obs på disse tre tingene

En million nordmenn risikerer en slitsom periode.

Våren er her - nå må du være obs på disse tre tingene
(upublisert) Opprettet
 


 1.  Pollen-sesong: Trøbbel for 1 mill. nordmenn


  (FOTO: Arno Burgi / NTB scanpix)

  Det er ikke alle som jubler over at våren har kommet. Det er nemlig startskuddet for pollensesongen. Ifølge Astma og allergiforbundet har nærmere 1 million nordmenn pollenallergi.

  Allergien gir ofte mye nysing, og allergikere er også plaget med rennende, kløende og tett nese, hoste, rennende, røde og kløende øyne. Noen opplever også kløe i svelget, ifølge helsenorge.no.

  – Det er en grusom årstid for mange. Det er mange som får begrensninger, og er syke store deler av våren, sa avdelingsdirektør Jakob Linhave i Helsedirektoratet til NRK 2014.

  Klikk.no har samlet en hel del tips man bør følge i og utenfor hjemmet når det er pollensesong. Man bør blant annet vaske hår og ansikt hyppig, bruke solbriller og være ekstra nøye med renholdet når det er høysesong.


 2. Rekordtidlig sesongstart for flåtten


  Flåttbitt. (FOTO: Science Photo Library)

  Det spesielle været på Østlandet i vinter har sørget for rekordtidlig sesongstart for flåtten, også i strøk langt fra kysten, skriver NRK.

  I følge Norsk helseinformatikk er det bare en brøkdel av flåttbitt som fører til infeksjon. I omtrent 98 prosent av tilfellene skjer det ingenting, og du blir ikke syk.

  Men det er likevel viktig å være obs:

  Norsk Lyme Borreliose-Forening skriver på sine nettsider at dersom du finner et flåttbitt så er det ikke usannsynlig at du har flere, så sjekke hele kroppen. Dagen etter bittet burde du også se etter utslett rundt bittstedet, og du kan med fordel ta bilde av flåtten og eventuelt av utslettet.

  Dersom ingenting skjer eller endrer seg kan du glemme hele bittet, men om du får flere indikasjoner på sykdom ( influensalignende symptomer eller at utslettet forverrer seg) burde du ta kontakt med lege.


 3. Nå er loppene mest aktive


  (FOTO: Wikimedia)

  Fuglelopper er et vårfenomen. De er mest aktive fra midten av april til mai, skriver NRK.

  Preben Ottesen, direktør ved Avdeling for skadedyrkontroll i Folkehelseinstituttet, sa til kanalen i 2014 at han ikke tror noen kan slippe unna loppebitt i løpet av livet.

  Det kan ofte være vanskelig å skille loppebittet fra andre bitt. Ofte kan det forveksles med et utslett.

  - Rundt bittet, som gjerne sees som en mørk rød prikk, blir det oftest et sirkelformet, rødt område. Etter en tid begynner det å klø intenst og langvarig. Man blir oftest bitt i grupper, for fugleloppene "prøversmaker" flere steder, sa Ottesen til kanalen.

  Nhi.no skriver at enkelte får store merker og kraftig kløe, som er vanskelig å bli kvitt, mens andre merker lite til fugleloppebittene. De er i selv ufarlige, men man bør ikke klø for mye - det kan gi både infeksjoner og arr.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer