Trøst: Forkjølelse er bra for deg

Men finnes det noen måter å bli kvitt den på?

(upublisert) Opprettet
Forkjølelse er den hyppigste sykdommen som rammer oss. Nesten alle er forkjølet minst en gang i løpet av et år. Barn rammes gjerne 6 til 8 ganger, mens voksne slipper unna med 2 til 4 tilfeller per år. Men husk; det er forskjell på influensa og en forkjølelse.

- Forkjølelse er bra for deg!

Når snuen renner, halsen er sår og hodet tungt, er det greit å ta med seg at en forkjølelse faktisk er bra for oss. For å få et velfungerende immunsystem, må man utsettes for et visst antall forkjølelser, skriver Klikk.no. -  Barn er mer utsatt for å bli forkjølet enn voksne, og det er jo nettopp fordi de ikke har fått bygd opp et godt nok immunforsvar ennå. Det å bli forkjølet er dermed et ledd i den normale utviklingen, sier leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, til nettstedet.

Finnes det noe som hjelper?

Bra for oss eller ei. Når vi først har fått forkjølelsen, vil vi gjerne lindre plagene og helst bli kvitt den så fort som mulig. Siden forkjølelse er en virussykdom, finnes det ingen effektiv behandling, ifølge NHI. Antibiotika, for eksempel, fungerer ikke. Men det finnes mange som mener å funnet metoder (i tillegg til vanlige smertestillende tabletter) for å lette sykdommen. På SOL Guru diskuteres det i disse dager kjerringråd som hjelper.

C-vitamin-sjokk

Å proppe kroppen full av C-vitaminer er en ganske vanlig reaksjon når forkjølelsen har bitt tak i kroppen. Med C-vitamin-sjokk menes inntak av 1 gram flere ganger om dagen eller enkeltinntak av 2-3 gram vitamin C. Ifølge Apotek 1 finnes det ingen forskning som støtter at dette faktisk fungerer. Noen forsøk viser imidlertid at det kan hjelpe om du starter inntaket tidlig nok, men aller mest hjelp er det kanskje i placebo-effekten. Troen på at det hjelper kan få deg til å føle deg bedre.

Hvitløk og ingefær

Mange har stor tro på hvitløk. (Foto: Scanpix)Mange har stor tro på hvitløk. (Foto: Scanpix) Klikk.no har tidligere skrevet om en studie publisert av University of Florida. Der hevdes det at hvitløktilskuddet Kyolic Aged Garlic Extract (AGE) kan redusere varigheten av forkjølelse eller influensa med 61 prosent. Dessuten renner det over av hvitløkstips på kjerringråd-nettsteder. Både rå hvitløk og hvitløk kokt i vann skal være bra. Ingefær har noenlunde det samme ryktet som hvitløk i forkjølelsessamenheng. I en kjerringråd-oppskrift publisert på NRK.no kombineres de to bakteriedrepende plantene. Kok 4-5 hele hvitløksfedd og 3-4 skiver fersk ingefærrot i en liter vann i en time. Drikk opp alt i løpet av en dag, og forkjølelsen snur, melder innsenderen.

Varme drikker

Te, varm saft og melk med honning. Varme drikker er for mange obligatorisk lindring når halsen er sår. Det finnes ikke veldig mye forskning som underbygger at det faktisk hjelper, men en gruppe Cardiff-forskere fant ifølge Klikk.no positive effekter ved en å drikke varm fruktte. Og væske skal være bra når man er syk.

Saltvann

Forskning.no har tidligere omtalt en studie fra Tsjekkia med 400 barn som hadde  symptomer på forkjølelse eller influensa. Rundt halvparten ble behandlet med saltvann via nesespray. Studien viste at disse barna ble raskere friske og kom seg tilbake på skolen før den andre gruppen. Nesesprayen som ble brukt i forsøket inneholdt isotonisk (balansert) og renset saltvann fra havet. Dette får man også tak i på apoteket, melder forskningsnettstedet.  Saltvann kan naturligvis også lages selv. Prøv for eksempel denne oppskriften publisert på KK.no: Kok opp en liter vann med en spiseskje salt. Kjøl det ned før bruk.
Har du noen gode råd som lindrer forkjølelsen? Skriv dem i kommentarfeltet under.  

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.