Vis mer

Tolv personer har fått zikavirus i Norge - de gravide utredes nå nærmere

7 spørsmål og svar om Zika-viruset.

(upublisert) Opprettet


SISTE NYTT: 222 personer er testet for zikaviruset i Norge siden slutten av februar. To har fått konstatert akutt zikavirus-infeksjon, og ti har hatt viruset, opplyser Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse.

Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at av de 222 testede er 142 kvinner og 80 menn.

De fleste kvinnene er gravide, og de fleste mennene er partnere til gravide som kan ha smittet den gravide etter reise til endemiske områder eller etter hjemkomst fra disse områdene.

Zika-viruset sprer seg i rekordfart på det søramerikanske kontinentet.

Folkehelseinstituttet (FHI) har rådet folk som har vært i Zika-berørte områder om å vente med å få barn. For å redusere risiko for at zikaviruset overføres seksuelt, legger FHI ut råd om bruk av kondom og graviditet. Anbefalingene gjelder personer som har vært i zika-berørte områder, skriver NTB.

Det er reising og økt kontakt mellom folk over hele verden som gjør at helsemyndighetene frykter epidemier.

SOL har samlet 7 spørsmål og svar om Zika-krisen:

 1. Hva er Zika-viruset? Og hva skjer hvis du blir syk?


  Alvorlig hjerneskade, øyeskade, unaturlig form på hodet til nyfødte og skader på nerver er noen av konsekvensene av det fryktede Zika-viruset, skriver NRK.  

  Ifølge Verdens helseorganisasjon smitter Zika-viruset gjennom mygg og kan gi milde symptomer som hodepine og feber.

  NRK skriver at Zika-viruset hovedsakelig spres gjennom myggstikk, men nå undersøker Amerikanske helsemyndigheter 14 tilfeller hvor viruset kan ha smittet gjennom sex. I alle tilfellene skal mennene ha vært på reise i Zika-rammede områder.

  Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at
  tiden fra smitte til utbrudd av sykdommen vanligvis er 3-12 dager. De fleste som blir smittet vil ikke bli syke, mens noen kan få feber, utslett, leddsmerter og røde øyne i opptil en uke. Symptomene minner mye om de som en kan oppleve ved influensa, og beskrives normalt som milde. Ved sjeldne tilfeller kan personer rammet av viruset få Guillan-Barré-syndrom, som gir midlertidige lammelser og komplikasjoner.

  Behandling består eventuelt av smertestillende, hvile og vann. Diagnosen kan stilles med blodprøve.

  15. februar kunne en gruppe argentinske leger melde at hjerneskaden mikrokefali mest sannsynlig ikke skyldes Zika-viruset. De mener årsaken kan være et kjemisk stoff som brasilianske myndigheter har tilsatt drikkevann for å unngå at mygg formerer seg i vannreservoarer, skriver VG.


 2. Hvor farlig er det egentlig?


  WHO-sjef Margaret Chan sier at utbruddet av den myggbårne sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner».

  – Vi kan vente mellom 3 og 4 millioner tilfeller av Zika-viruset, sier ekspert på smittsomme sykdommer, Marcos Espinal, ved WHOs amerikanske regionkontor, ifølge Aftenbladet.

  Zikaviruset har fått verdens oppmerksomhet etter sykdommens voldsomme spredning den siste tiden.

  Den aktuelle situasjonen i Brasil har også ført til at forskning på dette har skutt fart. Verdens helseorganisasjon (WHO) innkalte til krisemøte om utbruddet mandag 1. februar. De erklærte viruset som en global krise.

  – Viruset spres i en eksplosiv fart. Sykdommen har gått fra å være en mild trussel til en med «alarmerende proporsjoner», sa WHO-sjef Margaret Chan til WHOs medlemsstater i Genève.


 3. Finnes det vaksine mot viruset?


  Det finnes, ifølge Folkehelseinstituttet, ingen vaksine eller kur mot sykdommen. Det beste forebyggende tiltaket er å beskytte seg mot mygg.


 4. Hvem rammes?


  Mest alvorlig er det for gravide kvinner – fosteret i magen risikerer å bli født med liten hodeskalle og alvorlige hjerneskader. Så langt har det skjedd med nesten 4000 barn i Brasil, skriver NRK.

  – Det er en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet, skriver FHI på sine nettsider.

  I flere latinamerikanske land advares kvinner nå mot å bli gravide, og i Norge råder Folkehelseinstituttet gravide å utsette eventuelle reiser til rammede områder – hvor flere av dem er populære turiststeder.


 5. Hvor er det utbrudd?


  Zika-viruset sprer seg i stor fart i Sør-Amerika.

  Per 28. januar er det, ifølge det europeiske smitteverssenteret (ECDC), 26 land som har rapportert forekomst av Zika-viruset de siste to månedene. Ytterlige fem land har rapportert om tilfeller de siste ni månedene.

  I disse landene er det utbrudd eller økende forekomst av Zika-viruset: Barbados, Brasil, Kapp Verde, Colombia, Den dominikanske republikk, Ecuador, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Venezuela.

  I disse landene er det registrert spredte tilfeller: Bolivia, Curaçao, Guadeloupe, Guyana, Honduras, Nicaragua, Saint Martin, Suriname, Thailand, Jomfruøyene, Fiji, Maldivene, New Caledonia, Samoa, Solomonøyene.

  ECDC oppdaterer fortløpende en oversikt over hvilke land som har utbrudd eller økende forekomst av viruset.


 6. Kan det komme til Norge?


  10. mars opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB at tre personer har testet positivt på zikaviruset i Norge. Minst én av personene er gravid.

  13. april presenterte Folkehelseinstituttet ny informasjon om zikaviruset. 222 personer er testet for zikaviruset i Norge siden slutten av februar. To har fått konstatert akutt zikavirus-infeksjon, og ti har hatt viruset.

  To personer har fått konstatert zikavirus-infeksjon. I tilegg viser tester at ti personer har antistoffer i blodet. Det betyr at personene tidligere har vært smittet av zikaviruset, men ikke er det lenger.

  Av de ti der Folkehelseinstituttet konstaterer antistoffer i blodet, er halvparten gravide. Disse utredes nå nærmere, blant annet for å finne ut om de har hatt viruset under svangerskapet, opplyser Folkehelseinstituttet.

  Gravide som har oppholdt seg i områder som er berørt av zika-utbruddet, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

  FHI har tidligere frarådet gravide mot å reise til områder hvor det er utbrudd av zikaviruset.

  – Vi ber leger om å fraråde gravide å reise til de områdene hvor det er utbrudd og økning av zikavirus. Det er rundt 30 land i Mellom-Amerika og Karibia der det er utbrudd, og det er de landene der det er størst risiko for smitte. Det gjelder blant annet Brasil, Colombia og mange land i Karibia, sier overlege Tone Bruun til NRK.
 7. Hva bør du tenke på hvis du skal til et land med Zika-utbrudd?


  Zika-viruset herjer ved flere populære feriesteder. Folkehelseinstituttet ber folk som er gravide eller planlegger å blir gravide om å være forsiktige.

  FHI ber kvinner som har vært i Zika-rammet område om å vente minst fire uker etter hjemkomst før hun blir gravid. Menn bør bruke kondomer minst fire uker etter å ha vært i berørt område. Ved mistanke om smitte forlenges perioden opp til minst seks måneder, skriver NTB.

  Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet har hatt møter om zika-utbruddet etter at Det europeiske smittevernsenteret ECDC kom med ny risikovurdering denne uka.


  – Vi synes det er greit at våre råd er i tråd med deres, og de gjør regelmessige trussel- og regelvurderinger. Vi har endret litt på rådene om seksuell smitte. Ellers er reiserådene de samme: Beskytte seg mot myggstikk, og gravide bør vurdere å utsette reise til berørte områder, sier overlege Tone Bruun til NTB.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.