Testet rulletrapper på kjøpesenter - fant E. coli, urin, slim, avføring og blod

Dette er mer skittent enn toalettet.

Rulletrappen på kjøpesenteret


Vi mennesker ferdes overalt og vi omringer oss derfor av massevis av bakterier. Blant annet er et kjøpesenter et mekka for basseluskene, skriver KK.no.

Dette er noe nettstedet health.com har sett nærmere på. I undersøkelsen fant de mat, E. coli, urin, slim, avføring og blod på rulletrappens gelender.

Philip Tierno, lege og direktør for klinisk mikrobiologi, sier til nettsiden at der det finnes slim, er det også forkjølelse og influensaviruser. Når folk hoster og nyser i hendene sine, ender det ofte på gelenderet.

Dørhåndtak (særlig på do)


Vi regner vel alle med at folk vasker hendene sine etter de har vært på toalettet? Selvfølgelig. Men dette er faktisk ikke like vanlig som du kanskje tror.

Hvor lenge vasker du hendene? Det er nemlig sentralt for hvor rene de egentlig blir, og svært mange slurver på dette området, skriver KK.no.

Ifølge Daily Mail er det faktisk bare fem prosent som vasker hendene lenge og godt nok. 

Dette betyr at 95 prosent av oss sitter igjen med massevis av bakterier på hendene etter dobesøket, noe som setter seg på på dørhåndtaket.

Ifølge eksperter bør håndvasken vare i minimum 15-20 sekunder for at den skal være effektiv nok til å ta livet av bakteriene - og da selvfølgelig med både såpe og vann.

Heisknapper


Vi tenker kanskje ikke over at heisknapper er en bakteriebombe, men ifølge Shape.com er heisknapper noe av det ekleste stedet du kan ta på når det er snakk om bakterier.

En tidligere studie publisert i Open Medicine viser nemlig at heisknapper har flere bakterier enn doringen på toalettet, skriver Side2.no

Forskere har tatt prøver fra 120 ulike heisknapper og 96 forskjellige doringer på tre ulike sykehus. Prøvene viste at 61 prosent av heisknappene hadde store ansamlinger av ulike bakterier, mens det samme gjaldt for 43 prosent av doringene.

Professor i mikrobiologi, Chuck Gerba, mener resultatet mest sannsynlig også vil gjelde de fleste andre steder, og forteller om andre studier der det finnes hele hundre ganger mer bakterier på heisknapper sammenlignet med toalettseter.

Legekontor


Du går til legen for å bli frisk, men mange lurer på hvor lett det er å bli smittet mens man venter på legetimen. Og venteværelsene og toalettene på legekontorer blir ikke vasket grundig nok, ifølge TV 2.


«TV 2 Hjelper deg» undersøkte renholdet på de ti største legekontorene i Oslo.


- Resultatene er ikke akseptable når det gjelder renholdet. Det kan være virus og bakterier der som ikke blir fjernet, og som kan overføre smitte, konkluderer Egil Lingaas, smittevernoverlege ved Oslo Universitetssykehus.


Berøringspunkter som for eksempel dørhåndtak, armlener, lysbrytere og andre trykknapper, bør vaskes daglig, for å unngå smitteoverføring.Kollektivtransport


Det skal ikke mer til enn at folk nyser eller hoster på bussen. Kollektivtransport florerer av ubehagelige bakterier, skriver Politiken.dk.

Både på tog, buss og t-bane skjuler det seg nemlig usynlige bakterier på overflater, håndtak og stoppknapper. 

I en undersøkelse tok de 20 prøver på danske tog, hvor de blant annet fant enterobakterier, også kalt tarmbakterier.

Busseter


Det er ikke bare på knapper og håndtak det finnes bakterier og skitt. Busseter kan også inneholde en god del støv, lort og annet skitt.


Vekter på treningssenter


Vi skal ikke bli helt hysterisk når det gjelder renslighet og hygiene, men det kan samtidig være greit å være klar over at blant annet treningssenteret ditt mest sannsynlig er en bakteriebombe.

FitRated har samlet bakterieprøver fra 27 forskjellige steder og deler på treningssenteret, og det viste seg at frivektene er verstingene, skriver Side2.no.

På disse fant man nemlig 263 ganger mer bakterier enn det man vanligvis finner på et toalettsete.

Videre kommer det fram at tredemøllen har 74 ganger mer bakterier enn en toalettvask på et offentlig toalett. Så når du går på trening neste gang, husk håndkle og vask godt av maskinene før og etter bruk.

Lufttørkere


Hvordan ha best håndhygiene er et evig stridstema. Det siste tiåret har blant annet håndtørkeren Dyson Airblade blitt populær i Europa, skriver Dagbladet.

Høyhastighetslufttørkeren er utviklet av den britiske oppfinneren James Dyson, og hevder å være den mest hygieniske på markedet. Men dette er visst ikke helt korrekt, ifølge en studie, publisert i tidsskriftet «Journal of Applied Microbiology».

De har testet høyhastighetstørkeren, og resultatet er neppe hyggelig lesning for den britiske produsenten. Funnene viser at Dysons lufttørkere sprer 1300 ganger flere virus enn papirtørkler og 60 ganger flere enn klassiske varmebaserte lufttørkere, skriver britiske The Times.

Minibanker


Det britiske forskningsselskapet BioCote har tidligere målt bakterienivået på tastaturet til britiske minibanker, og sammenlignet bakteriene med prøver fra offentlige toaletter i nærheten.

Resultatet er ekkel lesning, skriver Side3.no. Det viste seg at minibankene er like skitne og har de samme bakteriene som toalettene.

Mikrobiolog Richard Hastings ved BioCote forteller Daily Mail at de fant både stavbakterie og bakterier i pseudomonadaceae-familien. Begge bakteriene kan forårsake diarre og kvalme. Pseudomonas kan i alvorlige tilfeller forårsake hudblødninger og byller i muskelaturen.

Legg til sol_no på SnapChat