Tastaturet kan faktisk ha flere bakterier enn dosetet

Det er lett å glemme noen av de største bakteriebombene der ute.

(upublisert) Opprettet
Det finnes gode og dårlige bakterier, navnet er rett og slett bare et fellesbegrep for en spesiell type encellede organismer. Mens enkelte ålreite bakterier forbedrer helsa vår, kan andre drastisk redusere den. Dermed er det ikke sånn at et høyt bakterienivå nødvendigvis er ille. Men det kan være et tegn på dårlig rengjøring og smittefare. Her er ni hverdagslige gjenstander som kan ha svært høye bakterienivåer uten at du tenker over det.

1. Såpestykket

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) – Et såpestykke blir forurenset når vi tar på det med skitne hender. Hvis mange gjør det, kan såpestykket bli en smittekilde i seg selv, sier seniorrådgiver ved avdeling for infeksjonsovervåkning ved Nasjonalt folkehelseinstitutt Nina Kristine Sorknes til Lofotposten. En enkel løsning på det kan rett og slett være å skaffe seg en dispenser med flytende såpe.

2. Tastaturet

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) Tastaturer er hissige bakteriebomber, og kan inneholde så mye grums at de blir helsefarlige, siterer Side2 en britisk undersøkelse foretatt av forbrukergruppa Which. I en av målingene viste det seg at tastaturet inneholdt flere bakterier enn dosetet. Kanskje det er på tide å følge Teknofils guide til å vaske datautstyret?

3.  Kjøkkenkluten

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) En av de aller største bakteriefarmene i hjemmet er kjøkkenkluter, skriver Dagbladet. Mye fordi de gjerne inneholder matrester og gjerne ligger fuktige - perfekte vekstvilkår for både gode og dårlige bakterier. Heldigvis kan du gjøre oppvaskkluten ren og luktfri på bare to minutter.

4. Skjærefjøla

fjoel – Vanligvis er det omkring 200 ganger flere avføringsbakterier på et gjennomsnittlig skjærebrett enn på et toalettsete, hevder mikrobiologiprofessoren Chuck Gerba i et intervju med BBC. Trefjøler er visst bedre enn plastfjøler rent hygiensk sett, men det viktigste er at du har generelt god kjøkkenhygiene.

5. Sminken

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) Sminkekoster, flytende sminke og leppestift skal alle være ekstra utsatt for bakterier, skriver Women's Health Mag (via Side2). Kosmetisk sykepleier Erle Haviken Fjeldsaa hevder overfor Minmote at utgått sminke kan føre til hudproblemer og øyeinfeksjoner med bakteriene sine. Sjekk datoen!

6. Fjernkontrollen

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) Abcnyheter skriver at man bør være ekstra nøye med renhold av fjernkontrollen. For eksempel kan den dekkes i fettflekker og andre matrester som er god kompis med bakterier. Med inspirasjon fra nettstedet Real Simple foreslår de å gå over den med en fuktig klut. Petimetere kan bruke en vattpinne for å komme til mellom tastene.

7. Gulvteppet

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) - Teppegulv suger til seg kjemiske stoffer, damper, gasser og lukt som de kan avgi over lang tid etterpå, advarer overlege i Arbeidstilsynet, Jan Vilhelm Bakke til Klikk.no. Vegg-til-vegg-tepper er av naturlige årsaker ekstra utsatt, men det er lurt å gi også frittstående tepper en ekstra runde med bankeren. Så slipper du å

8. Handlevogna

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) 37 av 39 handlevogner strøk hygienetesten da Mattilsynet i 2009 foretok en uanmeldt bakterienivåmiljø på Nordmøre. Selv om det nok ikke utgjør umiddelbare problemer for matsikkerheten eller din personlige helse, skal særlig barn kunne bli syke av å sitte i urene vogner. - Tørk av håndtaket med en våtserviett, anmoder mikrobiologen Charles Gerba overfor MSNBC.

9. Flyet

(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox) Både toalettene og katalogene på fly skal være ekstremt utsatte for bakterievekst og -spredning, skriver USA Today (via DinSide). - Det beste rådet jeg kan gi er å vaske hendene ofte – særlig før og etter toalettbesøk. La være å ta deg i ansiktet, slik at du ikke selv sprer bakterier til slimhinnene i øyne, nese og munn, foreslår yrkeshygieniker Torsten Lindgren til Sinnets Helse. Han skyter inn at det kan være lurt å drikke godt med vann for å holde slimhinnene motstandsdyktige.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.