Vis mer

Takk dine småsøsken! De gjør deg nemlig friskere

Det er en rekke fordeler med yngre søsken.

(upublisert) Opprettet


Å ha yngre søsken kan gi mindre risiko for overvekt. Det kommer frem i en ny studie fra University of Michigan i USA. Forskerne har studert BMI og familieliv hos 700 barn, og har gjort en interessant oppdagelse.

Barn som kun har eldre søsken eller fortsatt er enebarn når de har fylt seks år, har tre ganger så stor risiko for å bli overvektig som de som har småsøsken, skriver Aftonbladet.

Forskerne tror årsaken er at barn leker mer aktivt og er mindre stillesittende når det kommer en baby i hus. De trekker frem endrede matvaner hos foreldrene som en annen mulig forklaring.

En kartlegging fra Vekststudien i Bergen har tidligere kommet frem til lignende resultater som de amerikanske forskerne. Studien viser at et barn med søsken har mindre fare for å utvikle overvekt enn det enebarn har.

- Andelen barn med overvekt var redusert med omtrent 15 prosent for hvert søsken man hadde, sier overlege Pétur B. Júlíusson, stipendiat ved Institutt for klinisk medisin, UiB.

Flere fordeler med søsken


Det er ikke bare lavere risiko for overvekt de yngste i søskenflokken bidrar til. En studie fra Australian National University, hevder at småsøsken reduserer risikoen for MS. Bor du med søsken i løpet av de første seks leveårene dine, kan du redusere risikoen for å få MS senere i livet med nesten 90 prosent.

Andre studier antyder at småsøsken både er gledessprederemer kreative, eventyrlystne og avslappet.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.