Vis mer

Solbrent, igjen? Slik redder du huden

Det finnes mange alternativer til «after sun».

(upublisert) Opprettet
Du har garantert opplevd det flere ganger. Solsteika treffer huden og du tenker: «Sola er jo ikke så sterk». Du har glemt å smøre deg og etter et par timer biter solbrentheten tak i huden din.

Men hva skal du egentlig gjøre når du først har blitt solbrent? SOL har samlet noen tips og triks: 

Les: 6 solkrem-tabber mange gjør

Demp smerten med epleeddik og vann


Ifølge side2 kan du blande vann og epleedikk på en sprayflaske for å dempe den mest intense smerten. Eddik har antibakterielle egenskaper som dreper bakterier, demper irritasjon og blidgjør irritert og tørr hud.

Aloe Vera


Dersom du kun har blitt lett solbrent, og er ubehagelig rød, anbefaler hudlege ved Dr. Bondeviks hudklinikk i Oslo, en kjølende krem med Aloe Vera.

- After Sun-produkter fungerer først og fremst kjølende og lindrende, og er til for velbehagets skyld. Aloe Vera fungerer fint til lett solbrent hud, dersom man husker å holde seg unna solen til betennelsen har forsvunnet, sier Bondevik til MinMote.

Dinside.no skriver at man bør tilføre huden fuktighet, gjerne noe som inneholder Aloe Vera og vitamin E, som raskt gir huden mye fuktighet. Selv om mange produkter inneholder Aloe Vera, er det aller best å bruke geleen som kommer rett fra planten.

Aloe Vera-planten er også bra mot andre hudirritasjoner – og for å lindre myggestikk.

Melk og honning


Har du blitt solbrent i ansiktet kan det være en idé å ta en titt på kjøkkenet. Rektor og daglig leder av Beauty hudpleieskole, Grethe Marie Grimen, deler sine mest effektive løsninger for å roe ned hovenhet og solbrenthet med KK.no.

Hun mener også Aloe Vera-planten er noe som hjelper mye.

- Aloe Vera er noe mange har hjemme. Knekk av en liten del, og smør deg med innholdet. Dette kjøler og pleier, forteller hun.

Om du ikke har en plante stående, råder hun deg til å prøve yoghurt. Smør naturell yoghurt på ansiktet og la det virke før du skylder det av. Om ikke kan du prøve honning - som også gir mye fuktighet.

- Du kan også lage en blanding av melk og vann (halvparten av hver). Ha det på ansiktet, og kjenn at det avkjøler.

Kald dusj


- Det viktigste når man er solbrent er å komme seg vekk fra direkte solskinn, forteller farmasøyt Amir Arvan, til NRK.

Han forteller at nedkjøling er det første du bør gjøre når huden har blitt brent.

- Prøv å få ned solbrentheten ved å kjøle ned huden, for eksempel med en kald dusj, eller bruk noe annet som kjøler den ned.

Ifølge Dinside vil et kaldt bad eller en dusj muligens gjøre at blodårene trekker seg sammen, og du vil i alle fall føle deg litt mer komfortabel.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.