Vis mer

Slik oppdager du om barnet ditt blir mobbet

Det er flere tegn du kan se etter.

(upublisert) Opprettet


Barn kan være slemme med hverandre. Selv om skoler har antimobbeprogrammer og setter mobbing på dagsorden, er det dessverre mange barn som gruer seg til å gå på skolen hver dag.

15. januar signerer statsministeren, kunnskapsministeren og 12 ulike organisasjoner et nytt partnerskap mot mobbing, for å komme dette til livs.

Men foreldre og andre voksenpersoner har også en viktig rolle i  å avdekke mobbing, og det er flere ting du kan se etter.

Les også: Ny forskning: Mobbing øker risikoen for depresjon, angst og stoffmisbruk

SOL samler 9 tegn på at barnet er utsatt for mobbing:


 1. Ofte vondt i hodet eller magen


  Studier har vist at barn som blir mobbet har mer enn dobbelt så stor sjanse for å få symptomer som hodepine, magesmerter, kvalme, svimmelhet, sengevæting og søvnproblemer enn det andre barn har, skriver Klikk.no.

  - Har et barn ofte hodepine, er det viktig å være klar over at det kan det ligge noe bak som utløser plagene, for eksempel mobbing, uttalte professor Lars Lien ved Høgskolen i Hedmark til Foreldre.no.


 2. Barnet er trist og deprimert


  Det har lenge vært kjent at depresjon, angst, lav selvfølelse og spiseforstyrrelser kan ha sammenheng med mobbing.

  Les også: Frp vil sparke rektorer som ikke stopper mobbing


 3. Spiser lite eller endrer humør


  Foreldre bør være oppmerksomme dersom barnet endrer humør og begynner å spise lite, har Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo, uttalt til Dagbladet.

  Hvis barnet endrer atferd, for eksempel trekker seg tilbake eller er mye sint, kan dette være et varsel.


 4. Klær blir ødelagt uten noen god forklaring


  Hvis barnet ditt kommer hjem med ødelagte klær uten å kunne forklare, kan det være et tegn på mobbing. Barnet kan også plutselig legge bort klær eller andre ting de har ønsket seg, fordi noen har ertet, skriver mobbingiskolen.no.

  Foreldre bør også være oppmerksomme hvis barnets leker, klær, penger, skolebøker eller andre ting forsvinner, eller blir ødelagt oftere enn normalt.

  Les også: Regjeringen vil innføre mobbe-bøter


 5. Gjør det dårligere på skolen


  Hos barn som blir mobbet kan skoleprestasjonene bli dårligere, og barnet får vanskeligheter med å konsentrere seg, skriver mobbingiskolen.no.


 6. Vil ikke være med klassevenner


  Det kan være grunn til bekymring hvis barnet ikke vil gå på skolen eller være med på aktiviteter sammen med klassevennene, ikke har lyst til å ta skolebussen, eller er redd for å være alene. Barn kan også bli klengete og vil at voksne de stoler på skal være i nærheten.


 7. Går ofte alene i friminuttene


  Et typisk tegn på skjult mobbing er at barn går alene i friminuttene eller at de ikke snakker noe med andre når de er i klasserommet, skriver ABC nyheter.


 8. Tror ikke at han eller hun betyr noe


  Hvis barnet gir uttrykk for at han eller hun ikke betyr noe, kan det være grunn til å sjekke hva som er grunnen for at de har denne følelsen. Hvis barnet mister livsgnist og snakker om selvmord bør alle varsellamper blinke.


 9. Legg merke til barnets reaksjon på spørsmål om de blir mobbet


  Barn kan være flaue over at de blir avvist av andre barn, eller tro at det er noe galt med dem. Det kan føre til at de nekter for at de blir mobbet, selv om det faktisk skjer. Derfor er det viktig å se nøye etter hvordan barnet reagerer når du spør dem om dette, skriver Klikk.no.

  Se etter kroppsspråket og lytt til hvordan barnet svarer.

  Det er også viktig å ha et åpent og ærlig forhold, slik at barna vet at mor og far tåler å høre sannheten, skriver Dagbladet.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.