Slik krangler personer i vellykkede forhold

Punkt 1: Ikke angrip den andre.Måten man krangler på har mye å si for om forholdet vil vare, ifølger eksperter.

Om man først kommer inn i et mønster hvor man beskylder hverandre for ting, og hverdagen består av gjevnlig kjefting og smelling, kan det være vanskelig å komme ut av det.

Så hvordan unngår du å komme hit? Og hva kan du gjøre for å krangle «riktig»?

SOL samler råd om hvordan du kan krangle uten at dere sårer hverandre, og slik at dere løser problemet:


 1. Ikke angrip den andre


  - Istedenfor å angripe den andre personen, vil lykkelige par uttrykke sine egne følelser, sier psykoterapaut Vikki Stark, direktør for Sedona Counselling Center i Montreal, til Huffington Post.

  Ikke si: «Du er et motbydelig menneske som aldri tenker på noen andre enn deg selv!», si heller: «Nå er jeg utrolig sint på deg».

  Også psykolog Andreas Løes Narum mener man skal ta utgangspunkt i seg selv når man uttrykker negative følelser, sier NRK.

  – Si heller «jeg ble lei meg da du ikke hjalp meg med oppvasken» heller enn «du tar jo aldri oppvasken, din drittstøvel. Hvorfor må jeg gjøre alt her i huset?» Det er en litt mykere vei inn, som reduserer faren for at partneren går rett i forsvarsposisjon.


 2. Ikke sleng hatefulle kommentarer


  Personer i vellykkede langvarige forhold tyr ikke til taktikker fra barneskolen, uansett hvor opphetet diskusjonene blir.

  De kaller ikke den andre for stygge ting, er sarkastiske eller himler med øynene, ifølge forholdseksperter Huffington Post har snakket med.


 3. Analyser din egen oppførsel


  Etter en krangel er det viktig å forsøke å finne grunnen til at vi oppfører oss som vi gjør.

  - Deretter må dere prate ut, og hvis dere ikke får det til alene bør dere søke hjelp hos en parterapeut. Dette kan være nødvendig hvis dere ikke klarer å få slutt på kjeftingen selv, sier familieterapeut Maria Melo til Klikk.no.


 4. Vær rettferdig og saklig


  Man bør holde seg til temaet for krangelen, og la argumentene være saklige, skriver Side3. Om du har en konflikt med en annen, ikke la den ende opp med å omfatte alt han eller hun har sagt og gjort det siste året.


 5. Ikke røm fra diskusjoner


  Par som holder sammen lenge tar opp ting som trengs å snakkes om, istedenfor å legge lokk på det helt til det bygger seg opp til en stor diskusjon. De stiller de store spørsmålene når de dukker opp, skriver Huffington Post.

  Det kan derfor være lurt å snakke om spørsmål som: «Når skal vi ha barn, hvis vi skal ha det?», «Kommer du til å ta den jobben på den andre kanten av landet? Jeg vil ikke flytte!» eller «Hva er viktigst for deg, jobb eller familie?».


 6. Behandle vonde temaer med forsiktighet


  Selv om det kan være smart å ta opp vanskelig temaer før de bygger seg opp til et stort problem, er det visse ting du bør være forsiktig med.

  Unngå kritiske kommentarer om vekta til den andre og hvordan personen kler seg. Dersom den andre personens vekt er et problem bør du heller ta kjæresten med på treningssenteret, eller gå tur sammen oftere, skriver Side3.

  Du bør gå foran som et godt eksempel før du kritiserer den andre personen.


 7. Forsøk å se saken fra den andre siden


  I en krangel bør man forsøke å forstå hvordan den andre personen opplever situasjonen.

  Si for eksempel: «Jeg vet at du har et annerledes syn på dette enn meg, men jeg setter pris på at du hører på det jeg har å si». Det gjør at du reduserer faren for at den andre går i forvarsposisjon og det fører til at samtalen bli mer saklig.


 8. Lytt til hva den andre sier


  Husk å lytt aktivt til det den andre sier. For å unngå fremtidige krangler bør man også vise interesse for hverandres hverdagsliv og tanker. Det gjør at man forstår hverandre bedre, og unngår misforståelser og nye krangler, skriver Klikk.no.Legg til sol_no på SnapChat