Slik kan kroppen reagere fysisk på kjærlighetssorg

Påvirker kroppen og helsa mer enn du tror.

Enhver form for et kjærlighetsbrudd, om det er et langt forhold, en kort sommerflørt eller et kortvarig forhold, er med å påvirke følelser og helse.

Du har kanskje vært der selv eller hjulpet en venn gjennom «den vanskelige perioden».

Du har blitt dumpet av kjæresten og det verker i hele kroppen. Du klarer ikke å spise, hodet dundrer, hjertet banker hardt og du får ikke sove om natta. Du prøver å tenke positivt, men det går ikke.

Kjærlighetssorg er ikke til å spøke med og det påvirker kroppen din mer enn du kanskje tror. Dessverre er det slik at de fleste av oss må gjennom dette én eller flere ganger i løpet av livet.

Dette kan skje med kroppen når du opplever kjærlighetssorg:


Hjernen registrerer smerte


Hjernen din kan faktisk registrere smerten og «jaget» etter ekskjæresten, skriver ELLE. Forskere har oppdaget at den delen av hjernen som registrerer fysisk smerte, også fikk et utslag da personer fikk se bilder av ekskjærestene sine. Denne studien ble publisert i Journal of Neurophysiology i 2010.

Det er også slik at den delen av hjernen som blir svært aktiv under kjærlighetssorgen, er den samme som slår til når rusavhengige får lyst på kokain. Det kommer frem i en studie fra universitet i Columbia.

Fordøyelsen bremser


Fordøyelsen påvirkes av stress og psykisk tilstand. Når vi er stresset, enten det er i en reell faresituasjon eller i privatlivet, bruker kroppen energi, skriver Nettavisen.

Videre skriver de at stoffskiftet endrer seg og at blodet strømmer hurtigere fordi pulsen er høyere enn når man slapper av. I slike situasjoner produserer kroppen ulike hormoner, og det er spesielt ett hormon som er viktigere enn andre når det gjelder endringer av kroppssammensetning - nemlig stresshormonet kortisol.

Den økte mengden kortisol kan påvirke fordøyelsen, ettersom det er med på at blodet brukes mest til å være i alarmberedskap, ikke fordøye, skriver Side2.

Hjertet forstørres


Knust hjerte-syndrom er ikke tull og her igjen kommer stress inn i bildet.

Ifølge The American HeartAssociation kan deler av hjertet forstørres midlertidig når man blir stresset. Noe som ofte kan skje når vi har kjærlighetssorg.

Den påvirkede delen pumper ikke blodet som det skal, mens resten av hjertet gjør det, eller jobber overtid for å kompensere. Dette kan føre til en kortvarig hjertemuskelfeil. Heldigvis er ikke dette noe som skjer ofte.

Huden din blir mer utsatt


Om du ikke har uren hud fra før, men opplever mer kviser når du har kjærlighetssorg, er dette ganske normalt, skal vi tro ELLE.

Nettsiden henviser til en studie fra 2007, der det kom fram at det er 23 prosent større sjanse for kviseutbrudd som følge av et kjærlighetsbrudd. Årsaken skal være at stressnivået økes.

Økt hjerterytme og svette


Den psykiske og fysiske helsen henger altså tett sammen med kjærlighetssorg, skriver Klikk.no.

Leif Edward Ottesen Kennair, Phd., Professor ved Avdeling for psykologi ved NTNU, forteller til nettsiden at følelser handler både om det som skjer i tankene våre, og det som skjer i kroppen vår.

- For eksempel økt hjerterytme og svette. Dette gjelder både ved positive følelser, som glede og kåthet, og negative følelser, som frykt eller tristhet, sier han og legger til:

- Det er noen funn som kan tyde på at depresjon gir fysiske komplikasjoner. Men likevel lite som tyder på at angst gir dette - i hvert fall ikke i så stor grad som angstpasienter selv frykter.

Kvinner rammes hardere enn menn


Ifølge Forskning.no har kvinner det vondere enn menn når et forhold tar slutt, både følelsesmessig og fysisk.

En amerikansk studie viser at selv om kvinner har det vanskeligere enn menn, kommer de seg også mer fullstendig over det, og blir følelsesmessig sterkere etter kjærlighetssorgen. Menn kommer ikke over bruddet helt, i like stor grad.

Samlivsekspert og psykolog Peder Kjøs synes funnene i den amerikanske forskningen er interessant.

- Det er artig at de har sett på dette. Studien er publisert i et evolusjonstidsskrift og det kan sikkert stemme at kvinner investerer mer i et forhold og dermed føler mer kjærlighetssorg. Samtidig bygger forskningen på selvrapportering og det kan hende at kvinner har større tendens til å rapportere at det er mer fysisk vondt, sier Kjøs til KK.no.

Hvordan skal du komme deg gjennom kjærlighetssorgen?


Ikke drikk deg ut av sorgen

Mange tyr til litt ekstra vin når man er deppa. Postdoktor Mai-Britt Guldin mener man ikke kan drikke seg ut av sorgen.

– Du kan godt gå ut og feste hvis du liker det. Det kan kanskje være en avledning, men alt med måte. Hvis du blir syk dagen etter, så nytter det ikke, sier hun til Forskning.no.

En undersøkelse har vist at sorgene ikke kan druknes med alkohol. Faktisk kan det forverre sorgprosessen.

Ikke heng igjen i fortiden

Etter at du har tatt deg tid til å sørge er det, ifølge sexolog Bianca Schmidt, viktig at du unngår å bli hengende igjen i fortiden, da dette ofte kan gjøre vondt mye verre, skriver KK.no.

- Mitt beste råd er å sørge for at det blir et så rent brudd som mulig – ikke forsøk å være venner med eksen eller å ha venne-sex med hverandre. Du bør rett og slett kutte all kontakt, for dette forlenger sorgprosessen og gjør situasjonen mer komplisert enn den trenger å være.

Unngå ensomhet

Mange vil være alene, gjerne i mørket og høre på sippe-musikk. Men ifølge professor Gary Lewandowski ved Monmouth University i New Jersey, er dette det siste man bør gjøre.

Han anbefaler folk som har kjærlighetssorg å ta opp tidligere aktiviteter, gå turer, tren eller prøve noe helt nytt.

Skift fokus

Så hvordan skal man egentlig komme seg videre? Ifølge vitenskapen så er det ikke magen du skal koble smerten til, men hodet, skriver Nettavisen.

Alt sitter nemlig i hodet ditt. Derfor er det tankene og fokuset ditt du skal jobbe med, selv om dette er lettere sagt enn gjort. 

Men triste tanker hjelper ikke. Fokuser på det positive og se fremover. Hva kan jeg glede meg til? Hva kan jeg gjøre for å bli i godt humør?Legg til sol_no på SnapChat