Vis mer

Slik forandres hjernen når du går tur i naturen

Har en foryngende effekt.

(upublisert) Opprettet
Det er godt kjent at gåturer i naturen er bra for kropp og sjel. Men ny forskning viser også at det kan påvirke hjernen. Og det på en svært god måte.

SOL samler fire grunner til at det å gå tur er bra for hjernen din:


 1. Plages mindre av destruktiv grubling


  I tillegg til følelsen av ro, som man kan få av å gå ute i naturen og høre på stillheten, kan gåturer også redusere destruktiv grubling, skriver Collective Evolution. Mange kan oppleve å være oppslukt av tanker som kverner rundt i hodet. Dette kan føre til at de ikke klarer å nyte øyeblikket der og da, og kan også i ytterste konsekvens lede til depresjon og angst.

  En studie publisert i «Proceedings of National Academy» viser at det å tilbringe tid i naturen reduserer slik grubling betydelig.

  Forskerne fant ut at de som gikk 90 minutter i marka hadde redusert aktivitet i det området av hjernen som er knyttet til psykiske lidelser, enn det personer som gikk i et urbant miljø hadde. De som gikk tur i naturen fortalte også om mindre grubling.

  Undersøkelsen viste nemlig at turer i skog og mark gir lavere blodgjennomstrømmingen i de delene av hjernen som gir størst aktivitet ved bekymringer og tanker, skriver Aftenposten.


 2. Har en foryngende effekt


  Noen studier har også vist at bare det å se natur, kan være nok til at man føler seg bedre.

  Til og med korte pauser hvor du stopper opp og ser på naturen har en foryngende effekt på hjernen, og øker oppmerksomheten. Barn som går på skoler som ligger nær naturen gjør det også bedre på kognitive tester, skriver Washington Post.


 3. Symptomene til ADHD-barn reduseres


  Ifølge en studie utført av Frances E. Kuo og Andrea Faber Taylor ved University of Illinois, kan det å være ute i naturen betraktelig redusere symptomene til barn med ADHD.

  Studien viste også at det å være ute i naturen er bra for alle som har problemer med å konsentrere seg, eller har vanskelig for å styre impulsene.


 4. Flere fortsetter treningen


  Forskning har også vist at folk som trener utendørs har større sansynlighet for å fortsette med treningen enn de som trener innendørs, skriver Collective Evolution. Dermed er gåturer også et godt alternativ for dem som vil bli mer aktive på daglig basis.

  Trening er som nevnt både bra for kroppen og hjernen. Når du er i aktivitet og får opp hjertefrekvensen frigjøres også nevrotransmittere i hjernen som holder oss våkne og skarpe, har forsker Mia Keinänen ved Norges idrettshøgskole, tidligere forklart til Forskning.no.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.