Slik forandrer kroppen seg når du kutter ut kjøtt

Forskning viser at du går ned i vekt.

Slik forandrer kroppen seg når du kutter ut kjøtt
(upublisert) Opprettet


I fjor la Verdens helseorganisasjon fram en ny rapport som konkluderte med at bearbeidet kjøtt som pølser, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.

Men hvordan påvirkes egentlig kroppen om du skal kutte ut kjøtt fra kostholdet ditt? Ifølge en studie gjort av George Washington University School of Medicine i USA, kan det ha stor positiv innvirkning.


 1. Går ned i vekt


  Independent har sett nærmere på hvordan kroppen reagerer når den er uten kjøtt. I en forskning, som ble publisert i Journal of Academy of Nutrition and Dietetics, kommer det fram at du går ned i vekt ved å kutte kjøtt.

  Deltakerne som kuttet kjøtt fra kostholdet sitt gikk ned rundt 4,5 kilo, uten å overvåke inntaket av kalorier. 

  - Et plantebasert kosthold kan hjelpe deg med å gå ned i vekt uten at du må telle kalorier og ha et voldsomt treningsprogram, sier hovedforfatter av studien, Neal Barnard.


 2. Tarmbakteriene vil endre seg


  Det sies at du er hva du spiser, og ifølge en studie fra 2014 er det store forskjeller på tarmbakterier til de som spiser kjøtt og de som ikke gjør det.

  Forskere ved City University of New York fant ut at veganere hadde et bedre og mer beskyttende arter av tarmbakterier, enn de som spiste kjøtt.


 3. Holde vekta


  BBC skriver at det å spise mindre kjøtt kan være nøkkelen til å holde en sunn vekt.

  Nettsiden refererer til en europeisk studie, hvor 400.000 mennesker deltok i forskningen. Resultatet var tydelig: kjøtt var koblet med vektøkning.

  Vegetariske måltider er ofte mindre energirike, og vegetarianere er oftere slankere enn andre. Bønner og linser fyller opp magen med mindre kalorier enn kjøtt, skriver NRK.


 4. Fin hud


  Ifølge nettsiden Nursing Degree vil du oppleve å få en sunn og fin hud, om du kutter ut eller ned på kjøtt. Vitaminer som A og E, som du får fra nøtter og grønnsaker spiller en stor rolle for en fin hud, skriver de.

  Mange som bytter til et vegansk kosthold, og kutter ned på meieriprodukter, vil kunne få mindre kviser og utbrudd i ansiktet, kommer det fram i en studie.


 5. Minsker sjansen for hjertesykdom


  Ikke bare er rødt kjøtt knyttet til kreft, men forskere har også sett sammenhengen mellom kjøtt og hjertesykdom.

  En studie gjort av Lerner Research Institute i USA viste et daglig inntak av rødt kjøtt ga økt risiko for å dø av hjerte- og karsykdommer, skriver Independent.

  Innholdet av mettet fett og kolesterol i rødt kjøtt har fått mye av skylden for at biffen kan øke risikoen for hjertesykdom, skriver KK.no.

  En studie viser at et næringsstoff kalt l-karnitin (eller karnitin), en aminosyre som finnes i rødt kjøtt og som ofte brukes i ulike kosttilskudd, kan spille en sentral rolle i utviklingen av hjertesykdommer.


 6. Kjøtt er kreftfremkallende


  Rapporten fra Det internasjonale kreftforskingsinstituttet konkluderer som tidligere nevnt med at bearbeidet kjøtt som pølser, hamburgere, bacon og kjøttpålegg er kreftfremkallende.

  Bearbeidet kjøtt er plassert i kategori 1 over kreftfremkallende stoffer, som vil si at man vet at det er kreftfremkallende. Dette er samme kategori som røyking.

  Samtidig plasseres rødt kjøtt i kategori 2, som tilsier at det er «trolig kreftfremkallende». Som rødt kjøtt regnes kjøtt fra storfe, lam og svin.
Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer