Slik beskytter du dyrene mot kulda

- Mange misforstår og tror pelsen holder dyrene varme uansett temperatur.

(upublisert) Opprettet 1. Anbefaler varme klær


  Det er ikke bare vi mennesker som fryser i kulda, også dyr kan bli kalde når gradestokken viser flere minus.

  Det er også stor forskjell på hunder. Mens noen har tykk pels og tåler en del kulde, har andre lite pels, og noen har ikke pels i det hele tatt. Derfor trenger også kjæledyr varme klær, skriver NRK.

  Dane Hegge som driver hundebarnehage i Sarpsborg anbefaler ull under et vindtett dekken, ribbestrikkede gensere og sko.

  - En del dyreeiere har en misforstått oppfatning om at pelsen holder dyrene varme uansett temperatur, sier Jenny Rolness i NOAH, i en uttalelse på dyrevernorganisasjonens nettsider.


 2. Potesokker hjelper


  Forfrysninger og såre poter kan lett oppstå dersom de firbeinte ikke får litt hjelp i vinterværet, har Norsk Kennelklubb tidligere opplyst til Moss Avis.

  Potesokker beskytter mot ekstra slitasje når hundene skal gå på is og snø. Man unngår også at potene blir såre på grunn av saltet på veiene. Hvis hundene går uten potesokker er det viktig å skylle dem etter turen for å unngå skader.


 3. Smør på kuldekrem før lengre turer


  Norsk Kennelklubb anbefaler å smøre hundene med kuldekrem på utsatte kroppsdeler før lengre turer.

  - Hannhunder kan lett bli kalde på testiklene, mens tisper kan forfryse pattene. La heller ikke hunden stå for lenge ute i kulda og gå ikke for lange turer dersom det er sprengkaldt, opplyser Kennelklubben til Moss Avis.


 4. Katten bør ha et tilfluktssted


  FOTO: Colourbox

  Utekatter med tykk pels kan også fryse om de går ute for lenge. Katter bør helst ha mulighet til å gå ut og inn som de vil, skriver Mattilsynet. De har ofte ikke godt av å være ute en hel arbeidsdag eller en hel natt.

  Hvis du ikke har en katteluke, bør du sørge for at katten har et lunt sted den kan søke tilflukt utendørs. Mattilsynet foreslår å lage et slikt tilfluktssted av en oppbevaringsboks av plast, med lokk. Skjær hull på kortsiden slik at katten kan gå ut og inn, og dekk bunnen med kuldeisolerende materiale. Så legger du halm eller høy oppå.


 5. Du plikter å melde fra om kjæledyr fryser


  Ifølge Dyrevelferdsloven har alle plikt til å varsle politiet eller Mattilsynet
  hvis de har mistanke om at dyr lider. Ser du en hund som står lenge ute og fryser har du derfor plikt til å si ifra, skriver VG.


 6. Unngå metallskåler utendørs


  Dyrene kan fryse fast tunga på nedkjølt metall, skriver Mattilsynet. Det er også viktig å sjekke at vannet i skålene ikke er fryst til is.


 7. Kaniner tørster ihjel i kulden


  Når det er så kaldt at vann i drikkebeholderen bunnfryser, må kaniner få lunkent vann flere ganger om dagen, ifølge dyrevernorganisasjonen NOAH.

  - Til tross for dette enkle og innlysende faktum, er det mange kaniner som lider av tørst i kulden og som i verste fall tørster ihjel. Kulden medfører ellers økt behov for mat og for et isolerende underlag, sier Jenny Rolness i NOAH.Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.