Vis mer

Slik avslører du en psykopat

Mange tegn er vanskelige å oppdage.

(upublisert) Opprettet


Psykopater kjennetegnes ofte som manipulerende og narsissistiske mennesker. Mange forbinder også psykopater med voldelige og kriminelle. Det er ikke nødvendigvis sannheten, skriver KK.

De fleste psykopater fremstår nemlig helt normale og lever vanlige liv. Men det er en rekke tegn som kan avsløre psykopaten.

– En psykopat har ofte overfladisk sjarm, lite medfølelse ovenfor andre, og kjenner i liten grad på anger eller skyldfølelse. Personen lyver mye og har lett for å svikte andre, men tar ikke ansvar for egne handlinger, sier psykolog Susanne Kvam Katla til KK.no.

Hun legger til at psykopater har et oppblåst selvbilde, men føler seg lett krenket av andre. I tillegg har de ofte lite selvkontroll, er impulsive og har problemer med å sette langsiktige mål.

Psykopati er en sammensetning av flere symptomer. Ikke alle tegnene er like lette å avdekke. Se liste over faresignaler nederst i artikkelen.

Forskjell på kvinner og menn


Symptomene på psykopati er ikke nødvendigvis de samme for kvinner og menn. Kvinner med psykopatiske trekk har ofte en mer dramatisk personlighet enn mennene, skriver Klikk.no.

Tidligere var psykopat en diagnose, men i dag skiller man mellom flere ulike personlighetsforstyrrelser. Kvinnelige psykopater får ofte betegnelsen hysterisk personlighetsforstyrrelse. De blir som regel sett på som ekstremt oppmerksomhetssøkende.

- De har liten forståelse for andres følelser og benytter i stor grad manipulasjon for å oppnå det de ønsker, de er selvsentrerte og egoistiske, de har gjerne korte og intense kjærlighetsforhold og forlanger dessuten å være midtpunkt. De kan være typiske drama queens, forteller samlivsrådgiver Rakel Brandsegg til Klikk.

(FOTO: Colourbox)

Faresignalene


Psykopater er tilpasningsdyktige, noe som kan gjøre det vanskelig å oppdage. Den canadiske psykologen Robert D. Hare har utarbeidet en liste over ting som kjennetegner en psykopat:

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.