Vis mer

Slik avslører du en løgner

Med disse tipsene kan du avsløre om noen lyver til deg.

(upublisert) Opprettet


Det er mange myter om hvordan man avslører en løgner, men flere av disse har vist seg å ikke stemme.


Mange tror for eksempel at kroppen vår avslører at vi lyver, og at det derfor er tegn på løgn hvis man har nervøse bevegelser eller ser bort. Det er det derimot ikke, skriver Forskning.no.

Så hvordan skal man avsløre løgn?

SOL samler seks tips til hva du skal se etter, og la være å se etter, for å kunne avsløre om noen lyver eller ikke.

 1. Tonefallet er en anelse høyere enn vanlig


  Når man lyver blir tonefallet litt høyere enn normalt. Ifølge forskning skal en økning i tonefallet være en god indikator på om noen er uærlige, men dette er vanskelig å få med seg, skriver Daily Mail.


 2. Glem nervøse rykninger og flakkende blikk


  Forskning fra University of Portsmouth i England viser at kroppen vår ikke er et pålitelig barometer for løgn, og vi derfor ikke kan se på folk om de lyver.

  Ifølge Samantha Mann fra University of Portsmouth har man faktisk færre nervøse bevegelser når man lyver. Forskerne har også undersøkt om løgnere ser mer vekk, men det var heller ikke tilfelle.

  – Det skyldes blant annet at det krever mye tankekraft å lyve, og derfor har vi en tendens til å bruke mindre energi på kroppsspråket. Resultatet er at den nervøse atferden faktisk blir undertrykket. Folk har faktisk en tendens til å sitte mer stille når de lyver, men det er heller ikke noe pålitelig tegn, sier Mann til Forskning.no.


 3. Legg merke til hvordan de svarer


  I likhet med Mann mener også Paul Seager, foreleser i psykologi ved University of Central Lancashire, at kroppsspråk ikke er en god måte å avsløre løgn på. Han mener det er bedre å lytte til hva folk faktisk sier, og hvordan de sier det, skriver Daily Mail.

  Hvis du tror at kjæresten din er utro, og du virkelig vil vite om det stemmer, bør du derfor stille spørsmålet: «Er du utro», og legge merke til svaret. Seager forklarer at han ville stolt mye mer på en person som sier «Nei, så klart jeg ikke er det», enn en som reagerte med å si: «Hvordan kan du spørre meg om det? Hvor lenge har vi kjent hverandre? Jeg er sjokkert over at du i det hele tatt kan stille spørsmålet».

  Ifølge Seager er dette typisk unnvikende atferd. Dersom de blir sinte og enda mer unnvikende hvis du da fortsetter med å spørre, kan dette være et tegn på at personen lyver.


 4. Be personen fortelle historien baklengs


  Be personen om å fortelle det samme han eller hun nettop fortalte deg, men at de denne gangen skal gjøre det i motsatt rekkefølge.

  Vi husker som regel flere og andre detaljer når vi forteller en historie baklengs. Men løgnere har ikke flere detaljer, og vil derfor som regel gjenfortelle den samme historien baklengs, skriver Forskning.no.


 5. Øk den kognitive belastningen


  Å fortelle en løgn er krevende.

  Ifølge biolog Robert Trivers må personen undertrykke sannheten og konstruere en løgn som ikke motsier noe som allerede er kjent for lytteren. I tillegg må han huske historien. Dette krever vanligvis tid og konsentrasjon, og dermed kan personen gi deg signaler, samtidig reduseres ytelsen på oppgaver personen gjør samtidig.

  Dette skriver han i boken «The Folly of Fools: The Logic of Deceit and Self-Deception in Human Life».

  Så hvis du skal avsløre en løgner kan du øke den kognitive belastningen deres, skriver Business Insider. Politiet gjør blant annet dette ved å stille åpne spørsmål som får dem til å fortsette å snakke. Uventede spørsmål er det beste.


 6. Reduser din egen kognitive belastning


  Forfatter og journalist i The New Yorker, Maria Konnikova, foreslår å redusere din egen kognitive belastning.

  Konnikova har skrevet boken «The Confidence Game» om hvordan du gjennomskuer svindlere.Hun mener at gode løgnere vil forsøke å distrahere deg med faktaopplysninger. For å unngå det, råder hun deg til å stille enkle spørsmål så du kan fokusere på det viktige, skriver Business Insider.

  Løgnere vil ofte si mange ting for å distrahere deg slik at du stoler mer på følelsene dine, enn sunn fornuft, mener hun.Legg til sol_no på SnapChat

 

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.