Så ofte bør du dusje

En daglig dusj faktisk kan gjøre mer skade enn godt.Kanskje du starter hver dag med en dusj, eller tar deg en rask skyll hver kveld før sengetid? Uavhengig av tidspunkt på døgne, dersom du dusjer hver dag er det nok altfor ofte.

– Det å skulle dusje hver dag er noe som har blitt vanlig de siste femti-seksti årene, og det er mer et sosialt press enn et faktisk behov, sier professor Stephen Schumack, leder for The Australasian College of Dermatologists, til Sunday Morning Herald.

Mikrobiologen Mogens Kilian fastslår at hvis man dusjer for å unngå sykdom – så kan man faktisk like godt la være, skriver Forskning.no.

Hvor ofte bør du dusje og kan det være skadelig å dusje for mye?
 1. Hvor ofte bør jeg dusje?


  – Det handler ikke bare om helse. Man vil jo helst lukte godt og dusjen gir en renhetsfølelse, som handler om velvære, sier dermatolog Jørgen Serup til Forskning.no.

  Hvor hyppig du bør ta deg en dusj avhenger av hvor aktiv man er og hvor mye man svetter, og det er jo med på å fjerne vond lukt som svette, røyk eller matos.

  Det nærmeste man kommer et konkret svar er i følge Serup tre til fem minutter hver dag i vann som ikke er for varmt, og at man kan bruke mild såpe i armhulene og skrittet daglig. Resten av kroppen trenger ikke såpe mer enn en til to ganger i uken.

  Les også: 6 grunner til at du bør dusje kaldt og drikke varmt


 2. Hvorfor bør man ikke dusje mer?


  (FOTO: Paul Downey, Flickr.com (CC BY 2.0))

  – For hyppig dusjing kan gi uttørking av huden. Og bruk av såpe vil vaske bort det beskyttende fettlaget i overhuden og skape en dårligere hudbarriere, sier Øystein Grimstad, overlege ved Hudavdelingen på Universitetssykehuset i Nord-Norge, til KK.no.

  Professor og mikrobiolog Mogens Kilian fra Aarhus Universitet forteller til Forskning.no at det ikke er noen helsemessige fordeler ved å dusje eller bade - men at man bør være flink til å vaske hendene sine.


 3. Hvor ofte bør man vaske håret med sjampo?


  Det er store individuelle forskjeller når det kommer til hårvask, og det vil variere ut fra hårtype, fettproduksjon og alder.

  – Det kommer helt an på hva slags type hår og hodebunn man har, sier Tine Rønberg, som underviser ved Frisørskolen ved Uddannelsescenter København West til nettstedet vitenskab.dk, skriver Forskning.no.

  Hårsekkene våre er tett forbundet med talgkjertlene, som sitter dypt nede i huden. De skiller ut en fettholdig, oljeaktig substans. Det skal beskytte huden og sørge for at den ikke revner og forhindrer for eksempel at man får problemer med eksem og flass.

  Ekspertene mener man ikke bør vaske håret hver dag med sjampo, og at to dager i uken kan være et utgangspunkt.


Legg til sol_no på SnapChat