Så mange kalorier drikker du i helga

Det gode glasset inneholder nok mer kalorier enn du tror.

Nordmenns alkoholforbruk har økt med 40 prosent de siste årene. - Vinflasken er blitt den nye kaffekoppen, mener kampanjeorganisasjonen Av og til, skrev Aftenposten i fjor.

Og som de fleste av oss vet kan en fuktig kveld på byen innebære at du får i deg ganske mye mer kalorier enn vanlig.

Ifølge BBC står alkohol for en betydelig andel av det totale kaloriinntaket til dem som drikker.

Men hvor mye kalorier er det egentlig i drikken vi nordmenn hiver i oss?SOL har samlet en lite over de mest populære drikkene - og kaloriinnholdet.


En halvliter øl


Ifølge vektklubben.no er det rundt 200 kalorier i 0,5 l øl. Dette kan selvfølgelig variere ut i fra hvilken ølsort det er.

Men en sixpack med 0,33 liter øl er ikke akkurat sunt. Det gir nemlig hele 750 kcal, noe som er like mye som en stor biffmiddag med fløtegratinerte poteter og tilbehør, skriver nettsiden.

En halvliter lite-øl


Mange velger å drikke lite-øl, også kalt lavkarbo-øl. Lite-utgavene har omtrent samme alkoholstyrke som pils/fatøl, men færre kalorier og karbohydrater.

Men lite-variantene er ikke akkurat noe slankeøl, skriver vektklubben. Likevel sparer man cirka 60 kcal per halvliter sammenliknet med vanlig øl.

0,33 alkoholfritt øl


Ifølge NRK er alkoholfritt øl er et veldig godt alternativ for dem som vil drikke noe med smak og som er opptatt av kalorier. Nettsiden skriver at 1 dl med Munkholm inneholder cirka 26 kalorier.

– Alkoholfritt øl har færre kalorier fordi det ikke inneholder etanol, altså alkohol. Det er etanolen som øker kaloriinnholdet i alkoholholdige drikkevarer, sier ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Videre forteller hun at du kan for eksempel drikke tre ganger så mye alkoholfritt øl som sterkøl uten å få i deg flere kalorier.

– Øl uten alkohol er også mer kalorifattig enn brus, melk og iskaffe, sier hun.

Et glass rødvin


Vektklubb.no skriver at det ikke skiller stort på kaloriinntaket når det kommer til rød eller hvitvin. Et glass med rødvin inneholder rett over 100 kalorier.

Ifølge KK er et glass rødvin er et fint alternativ til drinker. En annen fordel med vin er at du som regel drikker dette saktere enn for eksempel champagne eller øl.

Et glass hvitvin


– Det som er avgjørende mellom ulike vintyper med likt alkoholinnhold er hvor tørr eller søt vinen er, og de tørreste vinene har generelt et lavere kaloriinnhold enn de søteste, sier ernæringsfysiolog, Lise von Krogh til NRK.no.

Altså, jo søtere vinen er, jo mer kalorier. Så drikker du et glass med tørr hvitvin inneholder det cirka 100 kcal.

Et glass musserende


Ifølge VG har 1 glass (1,25 dl) med musserende vin rundt 93 kcal. Til sammenlikning har et glass hvitvin mellom 100 og 140 kalorier, og en halvliter øl over 200.

KK skriver blant annet at bobler er noe av det mest kalorifattige du kan drikke.

En flaske rusbrus


Aftenposten har tidligere skrevet at «Rusbrus inneholder dobbelt så mange kalorier som øl, og 50 prosent mer kalorier enn vanlig brus. Ernæringseksperter er bekymret».

NRK skriver at en flaske rusbrus inneholder rundt 250 kalorier, noe som forbrennes ved en gåtur på en time.

En halvliter fruktcider


TV 2 skiver at en halvliter cider (4,7 prosent alkohol) inneholder gode 230 kalorier. Velger du lite-varianten minsker kaloriene til 155.

Somersby eplecider inneholder ifølge Ringnes hele 63 kcal per desiliter, skriver VG. Går du for lite-varianten av den samme drikken, inneholder den mindre enn halvparten så mye kalorier: 30 kcal.

Gin Tonic


Høy alkoholprosent gir høyt kaloriinnhold, skriver Vektklubb.no. Og øverst på troner finner vi drinken Long Island Icetea med hele fem typer sprit på ingredienslisten.

Gin Tonic derimot inneholder cirka 120 kcal. Bytter man ut Tonic med light-varianten blir det færre kalorier og en lettere drink.

Vodka Battery/Redbull


Energidrikker inneholder som regel mye sukker og blander man dette med alkohol kan det bli en skikkelig kaloribombe.

En boks med Battery inneholder alene rundt 160 kalorier og hele 19 sukkerbiter, ifølge KK. En Red Bull inneholder 113 kalorier og hele 27,5 gram sukker.

Vektklubb.no skriver at 1 dl med 40 prosent vodka har 200 kcal.

Rom og Cola


En annen klassiker er den enkle drinken, rom og Cola. Men denne drinken inneholder også mye kalorier. 0,5 l med Cola har nemlig 210 kalorier og 27 sukkerbiter.

En drink av rom og Cola (4 cl alkohol, 33 cl cola) blir derfor cirka 200 kalorier. For å minske kaloriinntaket kan du eventuelt bytte ut den vanlige Coca Colaen med Cola Zero.

Legg til sol_no på SnapChat