Vis mer

Så mange kaffekopper kan du drikke daglig

Kan bli for mye av det gode.

(upublisert) Opprettet
Det er ikke bare vi nordmenn som elsker den nytrakta kaffekoppen. Men vi er faktisk på toppen av kaffedrikker i verden, ifølge en undersøkelse gjort av Ipsos MMI for Norsk Kaffeinformasjon.

TV 2 skriver at vi drikker 160 liter kaffe i løpet av et år, og det er kun våre finske venner som drikker mer.

Så mange kopper kaffe kan vi drikke


For mange av oss er kaffe nødvendig i hverdagen, kanskje særlig om morgenen. Men hvor mange kopper kan vi egentlig drikke i løpet av en dag?

Ernæringsfysiolog Lise von Krogh forteller til KK.no at man ikke bør overskride mer enn fire til seks kopper kaffe om dagen, da dette kan gi en rekke ubehagelige plager.

- Det er greit å få i seg en koffeinmengde som tilsvarer fire til seks kopper kaffe i løpet av en dag.

Et lignende svar får man i denne rapporten fra European Food Safety Authority (EFSA). Der slås det fast at vi kan trygt drikke fire kaffekopper om dagen. Dette gjelder dog ikke for gravide kvinner, skriver NRK.

- Jeg synes konklusjonene virker fornuftige. Men det er jo slik at det er veldig stor forskjell mellom folk når det gjelder følsomhet for koffein. Det er en del folk som nesten ikke tåler noe, sier Jan Alexander, assisterende direktør på Folkehelseinstituttet, til NRK.

Saken fortsetter under bildet!

(FOTO: NTB scanpix)

Og hva er fordelen ved å drikke kaffe?


Forskere har i lang tid studert kaffens egenskaper, og resultatene viser at kaffe trolig er en noe av det bedre vi kan drikke, skriver KK.no.

Årsaken er at kaffe blant annet kan redusere risikoen for depresjon, motvirke diabetes type 2 og holde hjertet vårt sunt.

Kaffe inneholder antioksidantet phenol som skal være bra for blodsukkeret, samt være med å regulere blodsukkernivået, skriver Dinside.no. En studie fra Harvard viste at seks kopper eller mer per dag kutter menns risiko for å få diabetes med 54 prosent, og kvinners risiko med 30 prosent.

Forskere har sett at kaffe har flere helsefordeler.

I tillegg til at den er proppet full av næringsstoffer, er kaffe bra for leveren, forbrenning av fett og den kan redusere sannsynligheten for Alzheimer og Parkinsons sykdom, skriver Fitnessbloggen. Den sorte koppen skal også være med å styrke hukommelsen, hjelpe deg å tenke klarere, samt holde konsentrasjonen oppe, ifølge Stella Magasinet.

Les også: 8 grunner til at du bor drikke minst en kopp kaffe

Er det ulemper ved kaffedrikkingen?


Det er ikke mange helseulemper ved kaffedrikking. Likevel bør man ikke drikke for mye av den sorte koppen, skriver Prevetion.

Ifølge Bramat.no kan for mye kaffe føre til hodepine og muskelsmerter. I tillegg kan du få problemer med å sove, rask hjerterytme og sur mage.

Prevetion skriver at svette håndflater, et løpsk hjerte, rastløshet og en følelse av at du er anspent er alle tydelige tegn på at du har fått litt for mye koffein.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.