På disse kroppsdelene har du flest bakterier

Du består av like mange bakterieceller som kroppsceller.Nylig fant forskere ut at vi består av færre bakterieceller enn vi trodde. Men vet du hvor mange bakterier du har på huden, og hvor på kroppen du har flest?

SOL samler seks fakta om bakterier i og på kroppen:


 1. Du har like mange bakterieceller som kroppsceller


  Tidligere ble det sett på som en vedtatt sannhet at vi har ti ganger flere bakterieceller enn kroppsceller i kroppen. Men nå har et team av forskere har funnet ut at dette er feil, skriver forskning.no.

  De har undersøkt saken, i stedet for bare å sitere det forrige anslaget fra 1972.

  Nå mener de at det virkelige forholdet mellom bakterieceller og kroppsceller ligger nærmere én til én.


 2. Du har 10 billioner bakterier på huden


  Selv om noen bakterier kan gjøre deg syk, er mange av bakteriene også gode bakterier som hjelper kroppen din.

  På huden finnes det cirka 10 billioner bakterier, levende og døde, har spesiallege Ole M. Rørdam, hudlege og forsker ved Universitetet i Madrid og privat i Trondheim, tidligere uttalt til KK.no.


 3. Her har du flest bakterier


  Forskere ved universitetet i Colorado i USA har utviklet en teknologi som gjør at de kan finne ut hvilke typer bakterier som befinner seg hvor på menneskekroppen, ned til hver minste mikrobe. De fant ut at hvor på kroppen det sitter mest bakterier er ganske likt, skriver Din Side.

  På disse stedene er bakteriefesten størst:

  • Magen

  • Oversiden av underarmen

  • Håndflater

  • Pekefingre

  • Baksiden av knærne

  • Fotsålene
 4. Håper å utvikle medisiner basert på din egen bakterieflora


  Sammensetningen av bakteriekolonier varierer fra person til person, og du har dine egne bakterieblandinger.

  Bakteriegranskerne vil prøve å finne ut om folk er født med disse bakteriekoloniene, eller om det er noe som vokser seg til, skriver Klikk.no. De ønsker også å finne grunnen til at bakteriekoloniene er så forskjellige fra person til person.

  Med mer kunnskap om bakteriefloraen til mennesker tror forskerne at de etter hvert kan utvikle medisiner spesielt tilpasset hver og en av oss.


 5. Snille bakterier


  Vi tenker ofte på bakterier som noe som kan gjøre oss syke, men flere bakterier er også bra for deg og gjør kroppen din en stor tjeneste.  Blant annet har vi «snille» bakterier i tarmsystemet, som gjør kroppen i stand til å motarbeide sykdommer og allergier, skriver Din side.
 6. Du har 1,5 kilo bakterier bare i tarmen

  - Vi går til daglig rundt med omtrent 1,5 kilo levende bakterier i fordøyelsessystemet. Disse bakteriene har en så viktig funksjon at de nesten kan betraktes som et eget organ, har den engelske legen og bakterie-eksperten Nigel Plummer tidligere uttalt til nettstedet.

  I tarmene lever det opp mot 1000 forskjellige typer bakterier, skriver forskning.no.

Legg til sol_no på SnapChat