Vis mer

Ny forskning: Mobbing øker risikoen for depresjon, angst og stoffmisbruk

Sosiale medier er den nye mobbekanalen.

(upublisert) Opprettet


15. januar 2016 signerer statsministeren og kunnskapsministeren og 12 ulike organisasjonar nytt partnerskap mot mobbing. Partnerskap mot mobbing blir etablert som erstatning for Manifest mot mobbing, ifølge Regjeringen.no.

Fire av ti unge opplever det som mobbing ikke å få «likes» på sosiale medier, viser en ny undersøkelse gjennomført av Opinion og Norstat på oppdrag fra Telenor, skriver VG.

Les også: Unge jenter jager etter det perfekte liv - Slik oppdager du om barnet ditt blir mobbet

Og Snapchat er blant verstingene.

Nå sier også en ny forskning at barn som blir utsatt for mobbing får en økt risiko for psykiske forstyrrelser som schizofreni, depresjon, angst og stoffmisbruk senere i livet.

Les også: Frp vil sparke rektorer som ikke stopper mobbing


 1. Dobbelt så stor risiko for å utvikle psykiske problemer


  I en artikkel fra Forskning.no kommer det fram at mobbeofre har en økt risiko for psykiske forstyrrelser som schizofreni, depresjon, angst og stoffmisbruk senere i livet.

  – Barn som jevnlig blir utsatt for mobbing som åtteåringer, som mobber, eller har prøvd begge deler, har dobbelt så stor risiko for å utvikle psykiske problemer som krever behandling i løpet av ungdomsårene, skriver hovedforfatter Andre Sourander fra Turku Universitet i Finland i en e-post til ScienceNordic.

  Sourander legger til at mobbeatferd er et viktig signal for senere psykiske problemer.


 2. Sterk link mellom mobbing og depresjon


  Nesten en tredjedel av depresjoner blant unge voksne kan være knyttet til mobbing i tenårene, viser en studie publisert i The BMJ. Studien er utført ved University of Oxford og ledet av Lucy Bowes.

  Dagens Medisin skriver at studien viser at tiltak som forebygger mobbing i barne – og tenårene kan være viktig for å forebygge depresjon senere i livet.


 3. Digital mobbing forårsaker mest angst


  Mobbing i sosiale medier ser i større grad ut til å forårsake redsel, engstelse og angstanfall enn tradisjonell mobbing, viser en ny studie fra Universitetet i Stavanger, skriver NRK.

  – Vår studie finner blant annet en sterkere sammenheng mellom digital mobbing og symptomer på angst enn mellom tradisjonell mobbing og symptomer på angst, sier doktorgradsstipendiat Ida Risanger Sjursø ved Læringsmiljøsenteret ved Universitetet i Stavanger, i en artikkel på universitets nettside.

  Ifølge VG skjer størsteparten av digital mobbing via Snapchat, hvor bevisene sletter seg selv.


 4. Kan føre til at barn utvikler vrangforestillinger


  Alvorlig og langvarig mobbing kan føre til at barn utvikler vrangforestillinger, hallusinasjoner og andre psykiske problemer, har Adressa skrevet tidligere.

  En britisk studie fra Warwick University slår fast at barn som blir mobbet har dobbelt så stor risiko for å få alvorlige psykiske lidelser enn barn som ikke blir mobbet.

  Adressa skriver at årsaken til at dobbelt så mange av mobbeofrene blir psykiske syke er uklar. En teori er at mobbing fører til voldsomme reaksjoner hos mennesker som allerede er disponert for schizofreni. Mobbingen kan også forstyrre måten barn håndterer vanskelige situasjoner.


 5. Lever et liv med rus og kriminalitet


  Forsker ved NTNU, Johannes Foss Sigurdson, forteller til Klikk.no at de som er aggressive mot andre i ungdommen har tre ganger høyere sannsynlighet for å ha behov for sosialhjelp og for å være arbeidsledige som unge voksne, enn de som ikke har vært involvert i mobbing.

  Ann Kristin Liland, forfatter av boka Alle mot én, som handler om hvordan sønnen Roberts liv har blitt ødelagt av mobbing, bekrefter forskerens funn.

  - Vi mister så utrolig mange ungdommer i samfunnet på grunn av mobbing. Bare i Roberts sak er det 10-15 personer som har droppet ut av skole og arbeidsliv, og som lever et liv med rus og kriminalitet. Tenk hvor mange det da gjelder i hele landet. Alle disse skulle jo vært i arbeid, men mobbingen gjør at det ikke er mulig for dem. Det er tragisk.


 6. Foreldre blir ikke hørt


  Ny kartlegging viser at mange foreldre opplever å ikke bli tatt på alvor av skolen når de tar kontakt angående mobbing, skriver TV2.

  I fjor mottok Foreldreutvalget i grunnskoleopplæringen (FUG) totalt 530 klager fra foreldre, hvor 40 prosent av disse gjaldt mobbing. 

  – Tallene viser at det er mange beklagelige saker der ute. De fleste som tar kontakt med oss i mobbesaker blir ikke hørt av skolen, sier FUG-leder Gunn Iren Müller, til TV2.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.