Ny forskning: E-sigaretter kan føre til farlig lungesykdom

Fokus på niktotin kan ha gjort at andre farlige kjemikalier har blitt oversett.En studie publisert på Enviromental Health Perspectives har avdekket at blant kjemikaliene som brukes for å smakstilsette e-sigaretter finner man tre som er knyttet til en veldig farlig og ikke-kurerbar lungesykdom.

- Det er flere år siden man først så sammenhengen mellom inhalering av smakskjemikalier og "popkornlunge". Fortsatt benyttes Diacetyl og andre kjemikalier for å smaksette popkorn, alkohol, og E-sigaretter, forteller lederen for forskningsprosjektet, Joseph Allen, til Harvard Gazette.

Det er i skrivende stund mer enn 7000 forskjellige E-sigarettsmaker på markedet, og populariteten synes ikke å avta, men øke. Til tross for dette finnes det få studier og kunnskap om de potensielle helsefarene bruken av disse kan ha.

Allen og hans team testet 51 forskjellige smaksvarianter og så spesielt etter kjemikaliene Diacetyl, Acetoin og 2,3-Pentanedione. Disse tre har blitt merket som høyrisikokjemikalier, og ble funnet i 47 av de 51 smakene som ble testet.

Hva er "popkornlunge"?


Bronchiolitis obliterans (BOOP) er en sjelden, og veldig farlig lungesykdom som forekommer når åndedrettsveiene og lungevevet blir inflammert. Det kan ramme hele lunge, eller bare små flekker. Det er dette som kalles "popkornlunge".

Sykdommen fikk kallenavnet i 2004 da US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) avdekket at flere arbeidere ved en micropopkorn-fabrikk i Missouri hadde fått BOOP etter å ha blitt eksponert for Diacetyl. Kjemikaliet hadde blitt brukt for å smaksette popkornet.

Fortsatt farligere med vanlige sigaretter


En annen forsker, og ekspert på E-sigaretter, Konstantinos Farsalinos mener rapporten og medias dekning er skjev og ikke tar hensyn til at mengden kjemikalier fortsatt er mindre enn i vanlig tobakk, skriver The Daily Caller.

- Slik det står nå virker det som at man blir eksponert for nye, farlige kjemikalier gjennom bruk av E-sigaretter, mens det i realiteten er mye mindre sammenlignet med vanlig røyking, skriver han i sin egen forskningsrapport fra 2014.

Kilder: Enviromental Health Perspectives, Harvard Gazette, Wikipedia, MedicineNet

Legg til sol_no på SnapChat