Ny forskning: - Tenåringshjerner går i dvale når mor kjefter

Endelig en forklaring ... eller en unnskyldning?

- Da hørte mors kritikk viste tenåringenes hjerne mindre aktivitet i deler som har med følelsesstyring og forståelse av andre å gjøre, siterer Wired en ny undersøkelse fra tre amerikanske prestisjeuniversiteter. 10 gutter og 22 jenter med en gjennomsnittsalder på 14 år fikk avspilt to klipp av moren som kjeftet. Resultatet var at hjernen gikk inn i en mer passiv og blasert modus. En slags følelsesmessig dvale, om du vil. - En ting som plager meg med deg er at du blir sur for småting. Jeg kunne bedt deg om å ta med skoene opp i andre etasje, og du hadde blitt sur fordi du faktisk måtte gå opp trappa, lød et av opptakene. Forskerne mener resultatet kan gjøre foreldre bedre i rollen sin ved at de forstår at kritikk eller kjefting gir en målbar negativ reaksjon blant ungdommene.
Den kuriøse tenåringshjernen er en yndet gåte i vitenskapsmiljøer, og de siste årene er det viet store ressurser på å forstå hva som foregår der oppe i topplokket under overgangen fra ungdom til voksen. Her er noen av funnene:

- Tenåringer må få sove mer

- Langt færre elever kom for sent, og eksamenskarakterene ble betydelig forbedret, skriver Dagbladet om en britisk skoles resultater av å starte en time senere. Ungdommer sover jevnt over for lite - særlig norske - og det går visst blant annet utover prestasjonene på skolen. La ungdommene sove mer! anmoder søvneksperter. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

Én av tre tenåringer er tungt utbrent

30 prosent av elevene mente de var alvorlig stressa under en undersøkelse blant svenske 16-åringer i fjor. Særlig jentene kjente på et sterkt ubehag på grunn av dårlig selvtillit, høye krav på skolen og dårlig søvn. (Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)

Bedre enn sitt rykte

Til tross for stort eksternt press og ymse psykiske prosesser, er visst dagens ungdom mye bedre enn sitt rykte, skriver Dagbladet. Da målt etter hvor godt de trives på skolen og med foreldrene, hvor godt de tar vare på helsa si og hvordan de anser framtidsplanene sine.
(Foto: Colourbox)(Foto: Colourbox)